www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Budynek Biurowy Pacific - Warszawa

 

Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem kondygnacji nadziemnychbiurowiec w standardzie klasy A+ zaprojektowany przez Estudio Lamela. W budynku znajduje się blisko 27 tysięcy metrów biur oraz usług. Rzut budynku powstał na kształcie równoległoboku z jednym otwartym bokiem.Formę spotykających się pod ostrym kątem skrzydeł wymusił układ dróg od zachodniej i południowej strony. Trzy segmenty otaczają wewnętrzny dziedziniec. Na dwóch kondygnacjach podziemnych znajduje się 344 miejsc parkingowych wraz z pomieszczeniami technicznymi, parter pełni funkcje usługowe, natomiast wyższe poziomy zajmują pomieszczenia biurowe.

Nietypowy obrys budynku sprawił, że koniecznym było zastosowanie niekonwencjonalnego układu konstrukcyjnego. Nadziemną cześć obiektu oparto na trójkątnej siatce konstrukcyjnej, niezależnej w stosunku do układu słupów wynikającego z konstrukcji podziemnego parkingu. Ostatnie piętro zostało cofnięte w stosunku do lica elewacji, dzięki czemu uzyskano zewnętrzny taras. Dachowe urządzenia techniczne obudowano poziomymi żaluzjami, co sprawiło, że utworzono przytulne i relaksujące miejsce. Zadaszenie tarasu tworzy zwieńczenie bryły budynku. Drugi ogólnodostępny taras położony jest nad parterem w miejscu zewnętrznego patio.

Projektanci główny nacisk położyli na właściwe rozwiązania poszczególnych fasad. Podwójna szklana elewacja zapobiega nadmiernemu gromadzenia ciepła od wschodu, południa i zachodu. Górny i dolny otwór w zewnętrznej płaszczyźnie okładziny sprawiają, że w lecie następuje naturalna cyrkulacja powietrza. W sezonie zimowym przestrzeń między elewacjami pełni rolę „poduszki” powietrznej ograniczając straty ciepła. Zewnętrzne pomosty techniczne zlokalizowano na każdym z pięter. Przecinają je pionowe płaszczyzny, które świecąc w nocy tworzą rytmiczny rysunek na elewacji, dodając kolejną warstwę w odbiorze plastycznym obiektu. Podwójna elewacja daje dodatkową korzyść dla pracowników mogących w czasie pracy otworzyć okno, naturalnie wentylując pomieszczenia.

Szereg zastosowanych innowacyjnych rozwiązań technologicznych sprawił, że inwestycja uzyskała certyfikację BREEAM w stopniu „bardzo dobry”. Ekologiczne i energooszczędne technologie nie tylko poprawiły efektywność energetyczną budynku, ale również podniosły jakość pracy w środowisku biurowym. Zarządzanie użytkowaniem budynku, już od etapu budowy,doprowadziło do zrównoważenia użytych środków we wszystkich fazach działania.

Źródło fotografii: lamela.com, lamelapolska.pl

Budynek Biurowy Pacific, Warszawa
Lokalizacja: ul. Domaniewska 32, Warszawa
Inwestor: KRONOS Kondratowicza Sp. z o.o.
Projektant: Estudio Lamela
Generalny wykonawca: Warbud
Powierzchnia całkowita: 28 453 m2
Powierzchnia użytkowa: 26 849 m2
Kondygnacje nadziemne: 8
Kondygnacje podziemne: 2
Projekt: 2012
Realizacja:2015
Koszt: 17,5 mln euro
Zdjęcia: Bartosz Makowski








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt