www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Urban Topos z Wiednia

 

Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu wypełniania istniejących pierzei. Kształt budynku został więc zdefiniowany przez miejską topografię


 


Położony w 15 dzielnicy stolicy Austrii blok mieszkalny stanowi dopełnienie miejskiego kwartału w historycznej zabudowie. Dzielnica Rudolfsheim-Fünfhaus jest obecnie poddawana działaniom rewitalizacyjnym, w skład których wchodzi m.in. budowa nowych obiektów – plombujących istniejącą tkankę miejską. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślając powtarzalność motywu wypełniania istniejących pierzei nadali projektowi miano „urban topos”. 

Kształt budynku został zdefiniowany przez miejską topografię, gdzie nowa zabudowa dodaje otoczeniu dynamiki i tworzy nową jakość życia. Okoliczne tereny zielone do spółki z odsuniętym od linii zabudowy sąsiednim blokiem mieszkalnym bezpośrednio wpłynęły na ostateczny wygląd projektu. Obiekt podzielono na dwa skrzydła, frontowe i drugie, cofnięte w głąb działki. Zabieg sprawił, że zabudowa wzdłuż ulicy zyskała formalne domknięcie w postaci przesuniętego lica elewacji.  

Na 7 kondygnacjach nadziemnych rozlokowano 20 mieszkań na planie litery „Z”, wydzielając cztery typy układów wewnętrznych. Centralny trzon komunikacyjny otaczają na każdym poziomie trzy jednostki mieszkalne. Dwustronna orientacja układu pomieszczeń mieszkalnych daje możliwość obserwacji zarówno przestrzeni wewnętrznego, zielonego podwórka, jak również zewnętrznej ulicy. Położone wyżej piętra cofnięto względem położonych niżej tworząc przestronne tarasy. Dzieląc budynek na widoczne „warstwy” projektanci nawiązali do złożoności charakteru miasta. 

Balkony i tarasy rozszerzające przestrzeń mieszkań posiadają przeszklenia na pełną wysokość kondygnacji prowadzące do wnętrz mieszkalnych. Ich użytkownicy przebywając na świeżym powietrzu odkrywają liczne perspektywy widokowe wychodzące na otoczenie. Cofnięcie mieszkań o szerokość obwodowo biegnących balkonów chroni wnętrza przed nadmiernym nagrzewaniem. Obudowy balkonów wykonano z anodowanej ażurowej siatki aluminiowej, zestawiając jednocześnie betonowe poziomy balkonów z czarnymi pionami ścian. 

Położenie inwestycji oferuje szereg udogodnień związanych z mieszkaniem w mieście, w tym: bliskość dworca kolejowego Westbanhof, kompleksową infrastrukturę oraz zróżnicowane środowisko. Projekt otrzymał nagrodę Gebaut 2011 przyznawaną corocznie przez wiedeński wydział planowania miejskiego budownictwa MA 19 za najlepsze obiekty zrealizowane na terenie miasta.

 

źródło fotografii: http://www.holodeckarchitects.com/

 

Urban Topos, Wiedeń

 

Lokalizacja: Wiedeń, Austria

Inwestor: CER Immobilienentwicklung GmbH
Projektant: Holodeck Architects

Konstrukcja: DI Bernhard Ruczka,DI Röhrer

Instalacje: TB Riebenbauer

Powierzchnia: 2 615m2

Powierzchnia balkonów: 472 m2

Realizacja:  2009-2011

Zdjęcia: Hertha Hurnaus

 








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...
SDA Campclar - Tarragona. Pawilon autorstwa hiszpańskiego biura projektowego NUA Arquitectures pełni...
Newport Street Gallery - Londyn. Ogólnodostępna galeria sztuki położona w londyńskim Vauxhall jest...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt