www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Centrum Zdrowia - Przyszowice

 

Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla pacjentów po trwającej dwa lata budowie. Budynek powstał w sąsiedztwie zabytkowego, drewnianego spichlerza i górującego nad miejscowością kościoła utrzymanego w duchu funkcjonalizmu. Autorami projektu są architekci z pracowni OVO Grąbczewscy, spod których ręki wyszło wiele uznanych obiektów pełniących publiczne funkcje m.in. Ośrodek Zdrowia w Gierłatowicach, czy Muzeum Ognia w Żorach.

Jednokondygnacyjna bryła budynku jest pochodną transformacji typowej dla polskiej wsi formy dachu dwuspadowego. Kalenica główna ukierunkowana jest po przekątnej prostokątnego rzutu parteru. W efekcie uzyskano dach złożony z dwóch połaci o kącie nachylenia odpowiadającym obiektom występującym w sąsiedztwie. Związany z tym wzrost wysokości pomieszczeń parteru wpływa pozytywnie na percepcję wnętrz, które wytyczają wysokie standardy estetyczne dla budynków publicznej służby zdrowia. Hol poczekalni rozświetla światło dzienne, pochodzące z okrągłych świetlików dachowych.

Ulokowanie wszystkich gabinetów na jednym poziomie sprawia, że całość założenia jest dostępna dla osób niepełnosprawnych. Zrealizowano układ funkcjonalny składający się z poradni zdrowia dla osób dorosłych oraz poradni dla dzieci. Ofertę dla dorosłych pacjentów tworzą cztery gabinety lekarskie, w tym również specjalistyczne. Całość dopełnia gabinet dla najmłodszych użytkowników, szereg gabinetów zabiegowych wraz z towarzyszącymi węzłami sanitarnymi, pomieszczeniami socjalnymi, technicznymi, poczekalnią i wózkownią. Ścianę w poczekalni dziecięcej zdobi mural autorstwa artysty Marka Grąbczewskiego przedstawiający zwierzęta w dżungli, motyw przyjazny dla młodych pacjentów. Mural wykonali wspólnymi siłami architekci do spółki z zespołem studentów architektury.

Charakterystycznym elementem architektonicznej kompozycji są rozrzucone na elewacjach okna o kształcie trapezów prostokątnych. Naśladują one rysunek przeszklenia fasady znajdującego się w strefie wejściowej, tworząc łatwy do identyfikacji znak rozpoznawczy inwestycji. Elewacje wykończono niejednorodną kolorystycznie cegłą tworzącą wielobarwne plamy, rozcierając tym samym bryłę obiektu w otaczającym krajobrazie. Od strony konstrukcyjnej budynek podzielono dylatacją na dwie części – inwestycja powstała na terenie szkód górniczych.

Zadbano również o wyposażenie budynku w proekologiczne rozwiązania dla źródła ciepła i energii elektrycznej w postaci gruntowej pompy ciepła oraz instalacji fotowoltanicznej. Panele słoneczne ulokowano na dachu, pokrywając nimi połowę jego powierzchni. Zagospodarowanie otaczającego terenu spełnia oczekiwania inwestora w zakresie zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc parkingowych dla zmotoryzowanych użytkowników.

Źródło fotografii: ovo-grabczewscy.pl

Centrum Zdrowia, Przyszowice
Lokalizacja: Przyszowice, Gliwice
Inwestor: Gmina Gierłatowice
Projektant: OVO Grąbczewscy Architekci, architekci Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski; współpraca: architekt Katarzyna Kunsdorff
Mural: Marek Grąbczewski; współpraca: Paulina Gocoł, Natalia Miłczak, Katarzyna Ponińska, Paweł Pacak, Michał Pieczka
Powierzchnia całkowita: 555 m2
Powierzchnia użytkowa: 444 m2
Kubatura: 3105 m3
Liczba kondygnacji: 1
Projekt: 2013
Realizacja: 2014 – 2016
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski/ archifolio








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt