www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Holland Green - Londyn

 

Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało się lepsze od pozostałych pięciu konkurentów, wygrywając konkurs na projekt rewaloryzacji dawnych zabudowań Commonwealth Institute w Londynie. Koncepcja zakładała dogęszczenie zabudowy dookoła nowej siedziby Design Museum położonej w Holland Parku. Zgodnie z zamierzeniem w sąsiedztwie gmachu z lat 60. powstały trzy apartamentowce. Sprzedaż położonych w nich 54 mieszkań pomogła zebrać fundusze niezbędne do renowacji zabytkowego obiektu.

Wolnostojące bloki mieszkalne tworzą kompozycję o siatce rzutów przekręconej o kąt 45 stopni w stosunku do otoczenia. Zorientowanie wynikające z sąsiedztwa hali wystawowej pozwoliło stworzyć otwarte na kontekst perspektywy. Kompleks dynamicznie „wcina się” w ułożoną pierzeję Kensington High Street. Wysokość apartamentowców nawiązuje do stojących w głębi terenów zielonych modernistycznych bloków mieszkalnych. Najniższy z apartamentowców znajduję się od frontu, wysokość zabudowy wzrasta w stronę głębi działki. Spokojne, prostopadłościenne kubatury nowych struktur celowo tworzą kontrast ze spektakularną, hiperboliczną geometrią dachu Design Museum.

Elewacje budynków mieszkalnych obłożono blokami wapiennymi w ortogonalnym porządku. Widoczny efekt gry wypchniętych i wciśniętych powierzchni wraz z nałożoną na nie siatką okien stanowi hybrydę dwóch różnych typologii. Projektanci chcąc utrzymać nieprzerwany rysunek okien na elewacjach zdecydowali się użyć w niektórych miejscach szklanych blend. Stworzyli tym samym dodatkową warstwę rysunku fasad z charakterystyczną dla holenderskiej szkoły projektowej grą z przyjętymi konwenansami. Gwarantowane piękne widoki z tarasów są pokłosiem tektoniki brył wsuniętych do wnętrza modułu mieszkalnego. Apartamenty położone na najwyższej kondygnacji oferują skyboxy- ograniczone belkami i słupami konstrukcyjnymi zewnętrzne przestrzenie rekreacyjne.

W kwartale zabudowy Holland Green wyeliminowano zewnętrzny ruch kołowy dzięki kondygnacji podziemnej łączącej wszystkie budynki. Wspólny poziom obok parkingu i pomieszczeń serwisowych muzeum zajmuje szereg pomieszczeń dostępnych dla wszystkich mieszkańców m.in. basen, spa, kino i siłownia. Przestrzenie publiczne łączy sieć ścieżek otoczonych przez bujną zieleń. Kompozycja terenów zielonych utrzymana w romantycznym duchu kontrastuje z kanciastymi kształtami budynków, dodając architekturze dwuznacznego charakteru. Miękkie linie wyznaczające szlaki komunikacyjne łączą to, co „twarde” z tym, co „miękkie”.

Źródło fotografii: oma.eu

Holland Green, Londyn
Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Inwestor: Chelsfield Developments (Kensington) Ltd., Ilchester Estate
Projektant: OMA, Allies and Morison
Konstrukcja: Arup
Projektant wnętrz: CZL
Powierzchnia: 36 796 m2
Projekt: 2008-2012
Realizacja: 2012-2016








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...
SDA Campclar - Tarragona. Pawilon autorstwa hiszpańskiego biura projektowego NUA Arquitectures pełni...
Newport Street Gallery - Londyn. Ogólnodostępna galeria sztuki położona w londyńskim Vauxhall jest...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt