www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa

 

Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała Kozielewskich pracownia Atelier Tektura specjalizuje się w projektowaniu obiektów służby zdrowia. Liczne projekty szpitali m.in: we Wrześni, Poznaniu czy Zabrzu zaowocowały nowym projektem dla Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Instytut naukowy i jednostka badawczo-rozwojowa Ministerstwa Zdrowia prowadzi działalność szpitalną, jednocześnie będąc pomnikiem poświęconym dzieciom – ofiarom II Wojny Światowej.

Nowy budynek Instytutu powstał w drugiej linii zabudowy kampusu w sąsiedztwie wewnętrznego parkingu. Połączenie z głównym obiektem zapewniają dwie naziemne kładki piesze, obudowane szkłem, wsparte na kwadratowych słupach. Ich położenie na trzeciej kondygnacji sprawia, że pomimo centralnego usytuowania budynek nie jest barierą komunikacyjną, a dobrze skomunikowanym, żyjącym sercem kompleksu.

Program obiektu składa się z Bloku Operacyjnego na 10 sal, Oddziału Intensywnej Terapii 1 złożonego z 22 łóżek, Oddziału Intensywnej Terapii złożonego z 12 łóżek oraz Oddziału Transplantologii złożonego z 26 łóżek. Całkowita pojemność nowego obiektu podnosi pojemność Instytutu o 60 łózek, w tym 6 wzmożonego nadzoru.

Architektura obiektu nawiązuje do modernistycznego sąsiedztwa, w jakim się znajduje. Jasne okładziny elewacyjne w połączeniu z całkowicie przeszklonymi pasami okien sprawiają, że budynek „rozpływa się” w otoczeniu. Pionowe, zrytmizowane podziały stolarki okiennej nawiązują do charakteru sąsiednich zabudowań, tworząc współczesny obiekt zgodny z ideami pionierów modernizmu.

Wnętrza utrzymano w stonowanej kolorystyce przełamanej kolorowymi akcentami. Sprawiają one, że obiekt zyskał wewnętrzną identyfikację przestrzenną ułatwiającą poruszanie się po oddziałach użytkownikom. Charakterystyczne automatyczne drzwi przesuwne prowadzące do sal operacyjnych wprowadzają techniczny klimat do wnętrz budynku. Pomieszczenia, gdzie przeprowadzane są operacje wykończono kolorowymi panelami, utrzymując określoną tonację przypisaną do konkretnej jednostki.

W celu rozładowania napięcia towarzyszącego spotkaniem z lekarzami ściany pomieszczeń zdobią grafiki z włoskiego cyklu krótkich filmów animowanych La Linea. Na drodze bohatera rysowanego przy użyciu jednej kreski wyrastają nowe przeszkody, którym ten stawia dzielnie czoło. Fabuła opowieści może stanowić nawiązanie do drogi, jaką w Instytucie przebywa pacjent, jak w bajce – mogąc być pewnym pozytywnego zakończenia historii.

Źródło fotografii: atelier-tektura.pl

Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Lokalizacja: Warszawa
Inwestor: Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka"
Projektant: Atelier Tektura sp. z.o.o
Współpraca: ARCHI+
Powierzchnia: 10 053,8 m2
Projekt: 2010-2014
Realizacja: 2010-2015
Koszt inwestycji: ok. 85,5 mln zł
Zdjęcia: Piotr Krajewski – Fotografia Architektury i Wnętrz









Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dom letniskowy z pracowni Exterio . Dom letniskowy z pracowni Exterio jest wyjątkowo położony:...
Dom Lokalny z nagrodą World Architecture Community. Dom Lokalny – to projekt Eweliny Jaskulskiej, założycielki...
Centrum Biznesu w Opolu. Centrum Biznesu w Opolu zbudowała Fundacja Rozwoju Śląska...
Sun Garden - dom energooszczędny od Menthol Architekci. Fot. Marcin Czechowicz Sun Garden to kompaktowy i energooszczędny...
Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny. Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z...
Kamienica Pańska – współczesny zabytek. Kamienica Pańska – to nowy apartamentowiec, wzniesiony na...
Dom w Świerklańcu. Dom w Świerklańcu powstał jako alternatywa dla raczej...
X2 Boutique Office – kameralny biurowiec. X2 Boutique Office jest dziełem biura Projekt Polsko...
Dom w Chruszczobrodzie od Górnik Architects . Dom w Chruszczobrodzie – to właściwie trzy budynki,...
Renowacja georgiańskiej kamiency - Londyn. Powstały przy londyńskiej Curtain Road w rejonie Shoreditch...
Przebudowa domu – kostki projektu mmoa. Przebudowa domu – kostki, na którą zdecydowali się...
Kapliczka w Bronowicach- Kraków. Śląscy architekci z biura MedusaGroup zmierzyli się z...
The Tides – nowy nad Wisłą. The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany...
Kaplica Suvela - Espoo. Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym...
Kopernika 21 – biurowiec plomba. Kopernika 21 – to niewielki budynek biurowy, który...
Sierakowskiego 5 – brama do Portu Praskiego. Sierakowskiego 5 – to apartamentowiec, który powstał na...
Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów. Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i...
Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt