www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Blok mieszkalny - Paryż

 

Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks mieszkalny złożony z 28 mieszkań położonych na wąskiej działce w 13 dzielnicy stolicy Francji. Działka znajduje się w gęsto zabudowanej okolicy, gdzie większość budynków pełni funkcję biurową. Blok wysoki na 8 kondygnacji nadziemnych uzupełnia pierzeję dopasowując się do jej skali w części frontowej. Jego wysokość zmniejsza się ku tyłowi tworząc skupisko mniejszych kamienic rozmieszczonych wokół dziedzińca.

Główny blok – plomba mieści 19 mieszkań o powierzchni dochodzącej do 80 metrów kwadratowych. Każde z nich posiada możliwość naturalnej wentylacji na przestrzał, otwierając się zarówno na ulicę jak i wewnętrzny ogród. Duże przeszklenia okien i drzwi balkonowych zapewniają znaczną ilość naturalnego światła we wnętrzach. Wycofanie ścian zewnętrznych w stosunku do linii zabudowy pozwoliło ograniczyć negatywne skutku nagrzewania się mieszkań w sezonie letnim oraz dało poczucie zwiększonej prywatności mieszkańcom.

Front bloku mieszkalnego tworzą balkony o niereguralnym kształcie. Poziomy podział z zaznaczeniem kondygnacji podkreśla naprzemienny układ wystających i cofniętych płaszczyzn okładzin balkonowych. Elewację budynku pokrywa biała siatka o wzorze złożonym z prostokątów nawiązujących wzorem do flamandzkiego sposoby wiązania cegieł. Materiał, z którego wykonano panele elewacyjne to beton wzmocniony włóknem szklanym. Otwarcia na zewnątrz zostały dodatkowo zaakcentowane drewnianymi ramami.

„Zróżnicowane zniekształcenia frontowej fasady generują znaczną zmienność w balkonach należących do mieszkań. Balkony zorientowane są na południowy zachód oraz wychodzą na ulicę, wymagały więc zapewnienia jednocześnie ochrony przed słońcem, jak i wykadrowania określonych widoków na otoczenie” – tłumaczą paryscy architekci. Elewacja budynku swoim pofałdowaniem kontrastuje ze sztywną geometrią sąsiednich fasad.

Szerokie przejście znajdujące się w parterze prowadzi wprost na dziedziniec porośnięty gęstą zielenią. Parter budynku zajmują ogólnodostępne pomieszczenia jak np. przechowalnia rowerów. Podwórko flankuje zabudowa o wysokości pięciu i czterech kondygnacji. Elewacje wykończone drewnem świerkowym współgrają z przyrodą, która opanowała przestrzeń wspólną przeznaczoną dla mieszkańców. Poziome deskowanie podkreśla ciągłość jaką tworzy przednia i tylna część kompleksu.

Źródło fotografii: odileguzyarchitectes.blogspot.com

Blok mieszkalny, Paryż
Lokalizacja: Paryż
Projektant: Odile Guzy Architectes
Realizacja: 2016
Zdjęcia: David Foessel








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dom letniskowy z pracowni Exterio . Dom letniskowy z pracowni Exterio jest wyjątkowo położony:...
Dom Lokalny z nagrodą World Architecture Community. Dom Lokalny – to projekt Eweliny Jaskulskiej, założycielki...
Centrum Biznesu w Opolu. Centrum Biznesu w Opolu zbudowała Fundacja Rozwoju Śląska...
Sun Garden - dom energooszczędny od Menthol Architekci. Fot. Marcin Czechowicz Sun Garden to kompaktowy i energooszczędny...
Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny. Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z...
Kamienica Pańska – współczesny zabytek. Kamienica Pańska – to nowy apartamentowiec, wzniesiony na...
Dom w Świerklańcu. Dom w Świerklańcu powstał jako alternatywa dla raczej...
X2 Boutique Office – kameralny biurowiec. X2 Boutique Office jest dziełem biura Projekt Polsko...
Dom w Chruszczobrodzie od Górnik Architects . Dom w Chruszczobrodzie – to właściwie trzy budynki,...
Renowacja georgiańskiej kamiency - Londyn. Powstały przy londyńskiej Curtain Road w rejonie Shoreditch...
Przebudowa domu – kostki projektu mmoa. Przebudowa domu – kostki, na którą zdecydowali się...
Kapliczka w Bronowicach- Kraków. Śląscy architekci z biura MedusaGroup zmierzyli się z...
The Tides – nowy nad Wisłą. The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany...
Kaplica Suvela - Espoo. Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym...
Kopernika 21 – biurowiec plomba. Kopernika 21 – to niewielki budynek biurowy, który...
Sierakowskiego 5 – brama do Portu Praskiego. Sierakowskiego 5 – to apartamentowiec, który powstał na...
Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów. Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i...
Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt