www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Field House - Głogów

 

Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej zabudowy z XIX wieku. Układ urbanistyczny miejscowości tworzą dwie główne drogi krzyżujące się w sąsiedztwie centralnie położonego kościoła. Historyczne budynki wiejskich domostw skierowane są szczytami w stronę traktów komunikacyjnych, tworząc tym samym charakterystyczny układ podłużnych działek.

Field House położony na jednej z nich podporządkowuje się istniejącemu układowi zabudowy. Bryła budynku została ustawiona zgodnie z kierunkiem działki, krótszą elewacją do drogi. Projektanci zdecydowali się rozsunąć formę domu wzdłuż dłuższej osi, tworząc dwa niezależne tarasy. Dom stanowi domknięcie układu sąsiedniej zabudowy, gdyż dalszą ekspansję wsi ograniczają pola uprawne i pobliski cmentarz. Drugim elementem nadającym kształt bryle obiektu były oczekiwania inwestorów, którzy zamienili miejsce zamieszkania z miasta na wieś.

Znajdujący się obok dom zamieszkuje bliska rodzina inwestorów, co umożliwiło otwarcie nowej zabudowy w tym kierunku. Rytm prac polowych, widoki na naturalne otoczenie, ale też sąsiedztwo cmentarza – to wszystko zadecydowało o układzie pomieszczeń i okien. Szerokie otwarcia widokowe posiadają kuchnia, pokój dzienny oraz sypialnie. Część dzienna została ulokowana od strony sąsiedniej zabudowy, natomiast część sypialniana od strony nieograniczonego niczym widoku na uprawy rzepaku.

Jadalnia posiada zewnętrzne połączenie z pokojem dziennym w postaci tarasu. Strefa dzienna tworzy zamknięty układ z domem krewnych dając uczucie bezpieczeństwa i prywatności dla obu rodzin. Rozsunięcie brył umożliwiło również uzyskanie widoku na stare drzewo, oraz ogród położony w głębi działki, na którym zależało inwestorom.

Dom o wielospadowym dachu pokrytym blachą jest w pełni konstrukcją drewnianą. Okładzinę elewacyjną stanowią deski w pionowym układzie wykonane z drewna jodłowego. Obiekt przystosowano dla potrzeb wózka inwalidzkiego, posiada on szerokie przejścia, jedną kondygnację oraz pochylnię w miejscu podwyższonego wejścia. Przybycie do wsi nowych i prawdopodobnie ostatnich sąsiadów miejscowy proboszcz uczcił renowacją kościelnej wieży z zegarem, dzięki czemu wszyscy mieszkańcy mogą słuchać dźwięku odmierzającego czas raz na pół godziny. Projekt został nominowany do tegorocznej edycji konkursu World Architecture Festival.

Źródło fotografii: blankarchitects.ru

Field House, Głogów
Lokalizacja: Głogów
Inwestor: prywatny
Projektant: Blank Architects
Realizacja: 2016
Zdjęcia: Piotr Krajewski – Fotografia Architektury i Wnętrz








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt