www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Gregers Grams Vei Oslo

 

Projekt zespołu domów jednorodzinnych złożony z pięciu obiektów powstał na przedmieściach Oslo w obszarze, który poddawany jest obecnie dogęszczaniu zabudowy. Stanowi on wzorcowy przykład wzrostu intensywności zabudowy bez szkody dla walorów architektonicznych oraz krajobrazowych otoczenia.

Zespół domów jednorodzinnych położonych przy ulicy GregersGrams na przedmieściach Oslo zorganizowany jest wokół wspólnego podwórka. Każdy z budynków posiada odmienny plan, przy jednoczesnym zachowaniu tych samych założeń konstrukcyjnych oraz materiałowych dla całego kompleksu. Forma poszczególnych domów została podyktowana przez warunki nasłonecznienia oraz wytyczne przestrzenne, w tym również te wynikające z ukształtowania działki. Dostosowanie parametrów zabudowy do parametrów działki sprawiło, że każdy z domów uzyskał indywidualny charakter.

Przestrzeń wspólna o prostokątnym rzucie położona pomiędzy domami dostępna jest dla wszystkich mieszkańców bezpośrednio z poziomu parteru. Norwescy architekci wykorzystali pochyłość terenu o południowej ekspozycji do stworzenia przydomowych tarasów. Cechują się one intymnym charakterem, pozwalając tym samym czuć się swobodnie użytkownikom. Dodatkowym atutem są wydzielone przestrzenie zagospodarowanego terenu przeznaczone pod ogródki uprawne sąsiadujące z tarasami. Część podziemną inwestycji zajmuje wspólny jednokondygnacyjny parking, o powierzchni wypełniającej całkowitą powierzchnię działki. Płaskie dachy budynków zostały zaprojektowane, jako zielone z wykorzystaniem zieleni ekstensywnej, z dodatkowymi wydzielonymi tarasami.

Charakterystycznym elementem zespołu są otwarcia pomiędzy budynkami zapewniające zróżnicowane kadry przestrzeni zarówno prywatnych, jak i półprywatnych. Zwartość zabudowy zapewnia efektywność energetyczną poszczególnych segmentów, jednocześnie dając możliwość efektywnego rozplanowania układu funkcjonalnego domów. Wszystkie z nich zostały ukształtowane według tego samego założenia. Pokój dzienny oraz kuchnia usytuowane zostały na parterze, natomiast piętro zajmują sypialnie. Główny element kompozycyjny wnętrza każdego z domów stanowi centralnie położony, montowany bezpośrednio do sufitu, kominek oddzielający salon od strefy kuchennej. Pomieszczenia pomocnicze oraz techniczne zostały usytuowane pod poziomem terenu.

Podstawowym materiałem wykończeniowym elewacji budynków jest ciemna cegła, która wraz z prostotą środków wyrazu architektonicznego, ma przywodzić na myśl trwałość i solidność. Cechy prezentowane przez fasady domów w zamyśle architekta mają bezpośrednio oddziaływać na mieszkańców. Projekt otrzymał wyróżnienie honorowe w konkursie organizowanym przez władze miasta Oslo, jako przykład obiektu starannie wkomponowanego w zastałe otoczenie.


Źródło fotografii: r21.no/






autor: Roderyk Milik data publikacji: 2016-10-10
Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »


 



Stary port promowy Värtan w Sztokholmie . Stary port promowy Värtan w Sztokholmie zaczął odgrywać...
Chiny - plac zabaw. W jednym z pekińskich parków powstały dwa place...
Park w Möhnesee - łączy miasto z jeziorem. W 2012 roku pracownia WBP Landschaftsarchitekten wygrała konkurs...
Koncepcja na rewitalizację terenów rekreacyjnych Parku Komunardów. Zaproponowana przez pracownię S&P koncepcja na rewitalizację terenów...
Najsłynniejsze lodowiska świata. Fot. Lodowisko na wieży Eiffla w Paryżu Lodowisko...
Kwiatowy samolot. Stworzono największą na świecie instalację kwiatową w formie...
Mokradła w Auckland. Zaprojektowany przez nowozelandzkie biuro Isthmus - 22 hektarowy...
Niezwykły park chińskiego osiedla. Pracownia Martha Schwartz Partners (MSP) ogłosiła niedawno ukończenie...
"House of Mirrors" w Tasmanii. Podczas Festiwalu Mofo w Tasmanii uczestnicy mają możliwość...
Projekt La Vall d'en Joan - Barcelona. Projekt o nazwie La Vall d'en Joan zakładał...
Las Vegas Strip. To spektakularne miejsce użyteczności publicznej, zostało zaprojektowane przez...
Park Buffalo Bayou w Houston. Park Buffalo Bayou w Houston to projekt, którego...
Nieszablonowe osiedle w Chinach. Prezentowane osiedle powstało w miejscowości Guangzho i zostało...
Gregers Grams Vei Oslo. Projekt zespołu domów jednorodzinnych złożony z pięciu obiektów...
Most Banpo w Seulu. Most Banpo w Seulu powstał w 1982 roku...
City Square Devoloping w Luksemburgu. Pomiędzy wiekową hutą, a nowym osiedlem bloków mieszkalnych...
Sydney nowy plac zabaw. Nowo powstały plac zabaw znajduje się w Sydney...
Ścieżka dla zwiedzających Fiord Geiranger w Norwegii. Zamysł autora projektu miał na calu zwiększyć doznania...
Festiwal designu w Londynie - Instalacja The Smile. Przyjemna niespodzianka dla wszystkich odwiedzających festiwal designu w...
Ekologiczne zagospodarowanie otoczenia. Wokół budynków biurowych The Gannet Headquarters w stanie...
Ogród na stalowych platformach. Ogród na stalowych platformach umieszczonych na dachu? Czemu...
Mies van der Rohe Award 2017 – polskie nominacje. Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach (JEMS Architekci) ...
Instalacja miejska 2 w 1. Architekci z pracowni CODA zaprojektowali instalację/mebel miejski zapewniający...
Park pod pustynną skorupą. Park Al Fayah to projekt pracowni Heatherwick studio....
Malownicza realizacja architekta. Marco Casagrand zaprojektował malowniczą realizację, która nosi nazwę...
Krajobrazowa rzeźba . Hiszpański architekt Rafael de La-Hoz zaprojektowała krajobrazową rzeźbę,...
Piaskownica jak szałas . Elementem dopełniającym, każdy plac zabawa jest piaskownica. Architekci...
Stojak na rowery 2 w 1. The Bicycle Outpost Project to połączenie stojaka no...
Most łączący miasto i las. Na zachodnim wybrzeżu Norwegii znajduje się most a...
Park jak bank rezerwowy dla roślin. W 2013 roku miejscowość Canberrze nawiedziły ogromne pożary....





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt