www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach gotowe

 

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach zostało oficjalnie otwarte 19 października 2015 roku. Pierwsi studenci już rozpoczęli tam praktyki – bo placówka ma służyć zarówno wybitnym naukowcom, jak i młodym geologom, dopiero zgłębiającym tajniki swojego przyszłego zawodu.

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach zaprojektowała warszawska pracownia WXCA. Choć w konkursie architektonicznym jej projekt zajął drugie miejsce, w wyniku późniejszych negocjacji (przewidzianych w regulaminie konkursu) to właśnie jej projekt uznano za nie tylko najlepszy, ale i najbardziej właściwy do realizacji.  Pracownia WXCA kilka tygodni temu zwyciężyła w innym konkursie, na projekt siedziby Teatru Kubuś w Kielcach; wciąż toczą się też rozmowy na temat przyszłości Cytadeli w Warszawie. WXCA wygrali tu konkurs na siedzibę Muzeum Wojska Polskiego, jednak niedawno pani premier zdecydowała, by do planowanego gmachu dołączyć także siedzibę Muzeum Historii Polski.

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach – to pod wieloma względami wyjątkowy obiekt. Położony na dnie nieczynnego kamieniołomu daje swoim użytkownikom niezwykłą szansę przebywania w bezpośrednim sąsiedztwie unikatowych formacji skalnych (Chęciny są jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie na powierzchni ziemi zobaczyć można skały pochodzące z geologicznych różnych epok i okresów). Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej łączy w sobie funkcje placówki badawczej z hotelową – przystosowane zostało do tego, by dawać możliwość noclegu przebywającym tu naukowcom.

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach zostało zaprojektowane tak, by nie naruszać naturalnego kształtu otaczającego krajobrazu. Kubiczne pawilony zostały więc wkomponowane w przestrzeń kamieniołomu, a ich elewacje pokrył lokalny kamień. Całość uzupełniają zielone dachy, które pełnią funkcje praktyczne, ale też pozwalają jeszcze lepiej wkomponować zabudowania w pejzaż. Wszystkie budynki, choć z daleka wyglądają jak wrzucone pomiędzy skały kamienne kostki, są ze sobą połączone szklanymi przejściami. Mieszczą zarówno pokoje dla kadry i studentów, jak laboratoria, sale wykładowe i ćwiczeniowe. Największa sala audytoryjna została umieszczona nieco poniżej poziomu gruntu, dzięki czemu na jej dwóch bocznych ścianach widoczne są prawdziwe skalne odsłonięcia.

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej
Lokalizacja: Chęciny
Inwestor: konsorcjum firm: Gmina Chęciny, Uniwersytet Warszawski, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego oraz Powiat Kielecki
Projektanci: WXCA, zespół: Szczepan Wroński, Zbigniew Wroński, Paweł Grodzicki, Krzysztof Budzisz, Michał Czerwiński, Katarzyna Błaszkiewicz, Ewa Gajda, Maciej Rudnicki, Marcin Jurusik, Agnieszka Nowicka, Katarzyna Kwiatkowska, Jacek Hawrylak, Marta Sękulska, Patrycja Michalak - Dębiec
Wykonawca: Firma Budowlana Anna-Bud Sp. z o.o. – lider konsorcjum, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Perfect” Sp. z o.o. oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Marcoterm” Sp. z o.o.
Powierzchnia użytkowa: 6 500m2
Powierzchnia zabudowy: 3 700m2
Projekt: 2012 (II nagroda w międzynarodowym konkursie architektonicznym)
Realizacja: 2015
Wartość inwestycji: 35,4 mln zł
Źródło ilustracji: uw.edu.pl









Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...
Ultra Architects na wysokim parterze. Ultra Architects zakończyli niedawno realizację kolejnego swojego projektu....
Modułowa Stołówka - Vizovice. Czeskie Vizovice – niewielka miejscowość położona w sąsiedztwie...
Dom Dwie Stodoły. Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w...
Centrum Zdrowia - Przyszowice. Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla...
Freight Residences - Denver. Dynamiczny rozwój mieszkalnictwa w Denver wiąże się z...
Holland Green - Londyn. Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało...
Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa. Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała...
Apartamentowiec Morskie Oko – wpisany w krajobraz. Apartamentowiec Morskie Oko , zaprojektowany przez pracownię Grupa...
Stack II - Kopenhaga. Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency...
Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa. Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92...
Blok mieszkalny - Paryż. Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks...
Apartamentowiec dobrze wykończony. Apartamentowiec Walewska Residence powstał na Grochowie, niedaleko prestiżowej...
Dom pod Opolem. Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A...
Issam Fares Institute - Beirut. Budynek Instytutu Issam Fares zajmującego się polityką społeczną...
Dworzec Łódź Fabryczna działa. Dworzec Łódź Fabryczna oficjalnie ma zostać otwarty 11...
Field House - Głogów. Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej...
Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza. Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt