www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Tajemnicza biblioteka

 

Uporządkować urbanistycznie teren kampusu uniwersyteckiego wpisując się w zróżnicowany kontekst architektoniczny, a przy tym stworzyć wyrazisty budynek, który odpowie na potrzeby nowoczesnej biblioteki akademickiej. Z takim wyzwaniem zmierzyli się architekci z koszalińskiej pracowni HS99 projektując gmach Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej w Katowicach.


Budynek CINiBA, który powstał przy ul. Bankowej, w miejscu, gdzie znajdowało się niegdyś lodowisko, był wspólną inicjatywą Uniwersytetu Śląskiego i Akademii Ekonomicznej. Jego celem jest umożliwienie szerokiemu gronu odbiorców dostępu zarówno do wiedzy zawartej w tradycyjnych książkach i czasopismach, jak i wszelkiego rodzaju multimediów i elektronicznych nośników informacji.


Monumentalny gmach biblioteki podkreśla główną oś układu urbanistycznego kampusu Uniwersytetu Śląskiego przebiegającą na linii wschód-zachód. Oś ta zamknięta jest z dwóch stron wysokimi budynkami: na krańcu wschodnim zespołem wieżowców mieszkalnych i hotelem, na zachodzie zaś – realizowanym biurowcem. Oś ta nabierze wyrazistości po zagospodarowaniu terenu położonego na północ od niej, w bezpośrednim sąsiedztwie gmachu biblioteki. Jest on przeznaczony pod budowę obiektów uniwersyteckich, takich jak nowy budynek rektoratu, główną aulę czy halę wielofunkcyjną. W ten sposób na obszarze kampusu powstanie centralna przestrzeń urbanistyczna, której elementem identyfikacyjnym ma być ukończona w ubiegłym roku biblioteka.


Gmach CINiBA poprzedzony jest centralnym placem uniwersyteckim, pełniącym rolę forum. Tu krzyżować się będą obie osie założenia: prowadząca ze wschodu na zachód oraz z północy na południe, do terenów przewidzianych w planie miasta pod budowę obiektów wyższych uczelni. Eliminacja ruchu kołowego w tej części założenia ma sprzyjać rozwojowi życia społecznego w kampusie.


Nowa biblioteka tworzy architektoniczną oprawę forum, podkreślając jego znaczenie i budując tożsamość. Przy nim ulokowano główne wejście do biblioteki, a także funkcje komercyjne, takie jak księgarnia i poczta. Przedłużeniem strefy wejściowej CINiBA oraz samego forum jest wewnętrzny pasaż łączący plac uniwersytecki z terenami rekreacyjnymi zlokalizowanymi wzdłuż rzeki.


Monolityczna bryła budynku złożona jest z dwóch prostopadłościanów, których wysokość dostosowano do sąsiedniej zabudowy. Niższy odpowiada średniej wysokości budynków na terenie kampusu uniwersyteckiego, natomiast zwrócone w stronę forum wypiętrzenie podkreśla rangę miejsca i funkcji, wchodząc przy tym w dialog z wysokimi budynkami zamykającymi oś wschód-zachód. W tej części obiektu mieści się zamknięty księgozbiór.


Jak wyjaśniają projektanci, elewacje budynku przejmują funkcję komunikacji wnętrza z otoczeniem, a swoją formą w sposób abstrakcyjny ilustrują podstawową funkcję biblioteki – magazynowanie książek i wprowadzają nierozerwalnie z nimi związany wątek tajemnicy. Okładzina elewacji wykonana została z piaskowca, którego kolor wpisuje się w kontekst miejsca, stanowiąc ukłon w stronę sąsiedniej, ceglanej zabudowy.


Poziome podziały elewacji wraz ze zmniejszającą się ku górze wysokością kondygnacji stają się coraz węższe. Pionowe fugi między kamiennymi płytami okładziny tworzą gniazda na szczelinowe, bezramowe, nie otwierające się okna. Duże przeszklenia zarezerwowano dla elewacji w części biurowej oraz kondygnacji parteru, gdzie transparentne ściany otwierają widok na ulokowane za nimi przestrzenie komercyjne, a także – poprzez pasaż – na przestrzeń rekreacyjną nad rzeką. W połowie głębokości budynku do pasażu przylega wysoki na trzy kondygnacje główny hol biblioteki. W obrębie pasażu jego przestrzeń przesklepiona jest świetlikiem, a wokół niej na drugiej i trzeciej kondygnacji rozlokowano pomieszczenia czytelnicze.


W ciągu dnia przeszklone szczeliny w elewacjach budynku zapewniają dopływ rozproszonego światła naturalnego do wnętrz biblioteki, tworząc w nich wyjątkową atmosferę. Po zmierzchu sztuczne światło sączy się przez nie na zewnątrz, tworząc na powierzchni bryły mozaikę jasnych i ciemnych pól.


Decyzja o nadaniu części bibliotecznej zdecydowanie introwertycznej kompozycji służyć miała skupieniu uwagi na książkach oraz wprowadzeniu spokoju i harmonii. Częściowa izolacja od świata zewnętrznego i jego tętna ma nie tylko tworzyć wewnątrz budynku specyficzną atmosferę, ale także wrażenie innego wymiaru upływającego w bibliotece czasu.

Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej
Lokalizacja: Katowice, ul. Bankowa
Architekci: HS99
Zespół projektowy: Dariusz Herman, Piotr Śmierzewski, Wojciech Subalski, Rafal Sobieraj
Inwestor: Uniwersytet Śląski
Projekt: 12.2002 (1 nagroda w konkursie SARP)
Projekt budowlany: 2004
Realizacja: 2009-11
Powierzchnia całkowita: 10562 m2
Kubatura: 53116 m3

fot: HS99







Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Dom letniskowy z pracowni Exterio . Dom letniskowy z pracowni Exterio jest wyjątkowo położony:...
Dom Lokalny z nagrodą World Architecture Community. Dom Lokalny – to projekt Eweliny Jaskulskiej, założycielki...
Centrum Biznesu w Opolu. Centrum Biznesu w Opolu zbudowała Fundacja Rozwoju Śląska...
Sun Garden - dom energooszczędny od Menthol Architekci. Fot. Marcin Czechowicz Sun Garden to kompaktowy i energooszczędny...
Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny. Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z...
Kamienica Pańska – współczesny zabytek. Kamienica Pańska – to nowy apartamentowiec, wzniesiony na...
Dom w Świerklańcu. Dom w Świerklańcu powstał jako alternatywa dla raczej...
X2 Boutique Office – kameralny biurowiec. X2 Boutique Office jest dziełem biura Projekt Polsko...
Dom w Chruszczobrodzie od Górnik Architects . Dom w Chruszczobrodzie – to właściwie trzy budynki,...
Renowacja georgiańskiej kamiency - Londyn. Powstały przy londyńskiej Curtain Road w rejonie Shoreditch...
Przebudowa domu – kostki projektu mmoa. Przebudowa domu – kostki, na którą zdecydowali się...
Kapliczka w Bronowicach- Kraków. Śląscy architekci z biura MedusaGroup zmierzyli się z...
The Tides – nowy nad Wisłą. The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany...
Kaplica Suvela - Espoo. Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym...
Kopernika 21 – biurowiec plomba. Kopernika 21 – to niewielki budynek biurowy, który...
Sierakowskiego 5 – brama do Portu Praskiego. Sierakowskiego 5 – to apartamentowiec, który powstał na...
Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów. Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i...
Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...
CasaXomali - San Lorenzo Huipulco. Dom przy ulicy Xomali powstał w San Lorenzo...
Budynek Biurowy Pacific - Warszawa. Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem...
Dom ze słomy. Dom ze słomy – to projekt Michała Kozieja...
VIA 57 West - Nowy Jork . VIA 57 West to najnowsze dzieło znanego duńskiego...
Maćków tuż nad Odrą. Maćków Pracownia Projektowa stworzyła projekt kwartału zabudowy, który...
Siedziba Airbus Hiszpania - Getafe. Projekt nowej siedziby hiszpańskiego oddziału samolotowego giganta –...
Urban Topos z Wiednia. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu...
Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim . Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim, oddany do użytku...
Centrum Handlowe Ferio Wawer. Warszawska dzielnica Wawer wzbogaciła się o nowe centrum...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt