www.sztuka-architektury.pl       Strefa użytkownika ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:

R E K L A M A

 
Galeria
Budynek Zabytkowy Przychodni Zdrowia w Chorzowie
PRZYBYŁA-FORYŚ SC
Data utworzenia: 2017-02-14

biuro projektowe : PRZYBYŁA - FORYŚ SC

zespół projektowy - architektura : Jacek Foryś,Małgorzata Przybyła

konstrukcja : Dariusz Szumilas, instalacje : Krystyna Mędrek,Piotr Piwowoński

kategoria : obiekt użyteczności publicznej / wnętrza publiczne

województwo ; śląskie

inwestycja : AMG SILESIA Sp.z o.o. Sp.k. Chorzów ul.Strzelców Bytomskich 11 - przebudowa,rozbudowa zabytkowego budynku na przychodnię zdrowia z częścią biurową i małą gastronomią w latach 2011-2012,oddany do użytkowania w 2013 roku

 

 

 Budynek  uległ  funkcjonalnej metamorfozie przy zachowaniu swojego oryginalnego charakteru.Metamorfoza polega na zmianie funkcji budynku, który w przeszłości pełnił rolę mieszkalną, później biurową i częściowo sakralną ( kaplica na parterze ) a obecnie mieści trzy funkcje ,inną na każdej kondygnacji : piwnica to część restauracyjna i konferencyjna z zapleczem i pom. techniczne ,parter to przychodnia zdrowia z gabinetami konsultacyjnymi i zabiegowymi  oraz poczekalnią zaplanowaną na dawnym zadaszonym tarasie, piętro i poddasze to część biurowa z pokojami biurowymi z zapleczem socjalnym i funkcją pomocniczą na poddaszu.

Dla tak zorganizowanej funkcji należało pogłębić piwnicę w części budynku, osuszyć ją, zaizolować przeciwwilgociowo metodą iniekcji i dodatkowo wykonać nową piwnicę dla pomieszczenia technicznego. Zorganizować wejście na ten poziom z zewnątrz, zmieniając całkowicie miejsce starego wejścia do kaplicy.Budynek należało dostosować do potrzeb osób niepełnosprawnych.Należy pamiętać, że przebudowa i rozbudowa budynku odbyła się na początku XXI wieku i zabytkowa tkanka została uzupełniona nowymi ale nie nachalnymi elementami architektonicznymi takimi jak betonowe daszki nad wejściem do przychodni w poziomie parteru i do części restauracyjnej w poziomie piwnic, szklaną ścianą poczekalni wykonaną w technologii  drewnianej , przeszklenie jest tak zaprojektowane aby podkreślało a nie zastawiało konstrukcję odnowionego starego zadaszenia dawnego tarasu, oknami połaciowymi w przestrzeni poddasza z solarnymi żaluzjami. Zastosowano nowe ale komponujące się ze starą tkanką materiały wykończeniowe i oświetlenie.

Zachował swój pierwotny charakter poprzez odnowione mury, stropy, zachowanie materiałowej ciągłości poszczególnych elementów i jednoznacznie kojarzącą się tylko z tym budynkiem kolorystyką.

- publikacja na łamach SZTUKI ARCHITEKTURY 2016-Realizacje-Zabytek jak nowy

  

<< Zaloguj się >>
 











R E K L A M A





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt
 
Strona wygenerowana w 0.633 sek.  |  design: evoStudio