www.sztuka-architektury.pl       Strefa użytkownika ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:

R E K L A M A

 
Galeria
dom z atrium Gliwice - Polska Architektura XXL 2016 woj. śląskie
INOSTUDIO architekci
Data utworzenia: 2017-02-11

Działka położona jest w bliskim sąsiedztwie lasu ale jednocześnie wśród gęstej zabudowy jednorodzinnej. Lokalizacja działki oraz widok na las wyznaczyły nam kierunek kształtowania budynku.

Wybraliśmy dość rozłożysty budynek doświetlony od wewnątrz przez atrium. Dom w parterze odcina się od sąsiadów poprzez brak okien w ścianach bocznych. Otwarty jest natomiast na ogród i na atrium. Na piętrze, poprzez wykrojenie kawałka dachu i utworzenie dwóch tarasów roztacza się widok na las oraz gliwicką radiostację.

Zapisy planu miejscowego narzucały geometrię dachu: dach dwu lub czterospadowy, symetryczny, prostopadły lub równoległy do drogi.

Budynek jest zwarty, prosty i minimalistyczny z zewnątrz. Stwarza wrażenie niedostępnego ze względu na niewielką ilość przeszkleń w parterze i brak okien dachowych. W środku jest zróżnicowany wysokością i otwartością, które kształtowane są w zależności od funkcji pomieszczenia.

Ma ciemną powłokę zewnętrzną i wycięcia w kolorze białym. W budynku jest dużo światła, ale nie jest on prześwietlony, ponieważ jest dużo światła odbitego: wewnętrzna studnia doświetlająca w postaci atrium, okna na tarasie, świetliki.

Atrium i tarasy na piętrze są intymnymi miejscami zewnętrznymi wewnątrz budynku. Atrium daje możliwość ciągłego kontaktu z przyrodą i ze zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi, dzięki niemu natura została wprowadzona do wnętrza domu.

Dzięki doświetleniu budynku przez atrium oraz wycięcie w dachu uzyskana została nietypowa przestrzeń i ciekawa gra światła naturalnego bez konieczności dodatkowych okien w ścianach bocznych oraz okien dachowych.

Tarasy na piętrze są częściowo osłonięte dachem, dzięki czemu sąsiedzi nie mają na nie wglądu natomiast rozpościera się z nich widok na otoczenie. Na tarasy jest bezpośrednie wejście z każdej z dwóch sypialni, na drugiej kondygnacji.

We wnętrzu zależało nam na prostocie i ograniczeniu ilości materiałów, ponieważ jego wnętrze miała kształtować zmienność atrium. W budynku zastosowano minimalistyczny detal: rynny ukryte, brak okapu, brak kominów, prosty kształt dachu, brak wykuszy i rozrzeźbienia bryły, brak okien dachowych. Wszystkie te zabiegi pomagają w osiągnięciu jego energooszczędności. 

tytuł                        dom z atrium Gliwice

data                        2015

status                     projekt budowlany i wykonawczy

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Gliwice

powierzchnia        280m2 

autorzy                  INOSTUDIO architekci Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

wnętrza                 AJOT pracownia projektowa, Beata Albrecht

zdjęcia                   Marcin Grabowiecki

<< Zaloguj się >>
 











R E K L A M A





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt
 
Strona wygenerowana w 0.595 sek.  |  design: evoStudio