Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek Biurowy Pacific - Warszawa

 

Czas czytania: ~2 min


Oy6vPJ6EJI9Nbgb7SvC48oKrvYptnLuPuhMkVAOFZbILKoQ967262YM5yh6X_pcf-1.jpg

Nowa inwestycja na Mokotowie to wysoki na osiem kondygnacji nadziemnychbiurowiec w standardzie klasy A+ zaprojektowany przez Estudio Lamela. W budynku znajduje się blisko 27 tysięcy metrów biur oraz usług. Rzut budynku powstał na kształcie równoległoboku z jednym otwartym bokiem.Formę spotykających się pod ostrym kątem skrzydeł wymusił układ dróg od zachodniej i południowej strony. Trzy segmenty otaczają wewnętrzny dziedziniec. Na dwóch kondygnacjach podziemnych znajduje się 344 miejsc parkingowych wraz z pomieszczeniami technicznymi, parter pełni funkcje usługowe, natomiast wyższe poziomy zajmują pomieszczenia biurowe.

T519o9Xr0d6FzXeUvWv1R7N7rOvxp8cslFo7mNXasNV9GmbBqblPXBNUQdyQ_pcf-2.jpg
hudUTegF0RHPuyI77gHOyMs26focOBH4cp46VMNgqfO02rGoplM00VxNlPhP_pcf-3.jpg

Nietypowy obrys budynku sprawił, że koniecznym było zastosowanie niekonwencjonalnego układu konstrukcyjnego. Nadziemną cześć obiektu oparto na trójkątnej siatce konstrukcyjnej, niezależnej w stosunku do układu słupów wynikającego z konstrukcji podziemnego parkingu. Ostatnie piętro zostało cofnięte w stosunku do lica elewacji, dzięki czemu uzyskano zewnętrzny taras. Dachowe urządzenia techniczne obudowano poziomymi żaluzjami, co sprawiło, że utworzono przytulne i relaksujące miejsce. Zadaszenie tarasu tworzy zwieńczenie bryły budynku. Drugi ogólnodostępny taras położony jest nad parterem w miejscu zewnętrznego patio.

JNhAoFiC0yQBHsn5CQBP3HLYTkFQDztmoO6p563mShxJPNpKQpWcgDzyYiFB_pcf-4.jpg
QSBf5oDHks4l4Gg1p7PHT3NcdmPpF6l2eOPAnN3gyoMnD9I6uuxM5B2pPEtv_pcf-5.jpg

Projektanci główny nacisk położyli na właściwe rozwiązania poszczególnych fasad. Podwójna szklana elewacja zapobiega nadmiernemu gromadzenia ciepła od wschodu, południa i zachodu. Górny i dolny otwór w zewnętrznej płaszczyźnie okładziny sprawiają, że w lecie następuje naturalna cyrkulacja powietrza. W sezonie zimowym przestrzeń między elewacjami pełni rolę „poduszki” powietrznej ograniczając straty ciepła. Zewnętrzne pomosty techniczne zlokalizowano na każdym z pięter. Przecinają je pionowe płaszczyzny, które świecąc w nocy tworzą rytmiczny rysunek na elewacji, dodając kolejną warstwę w odbiorze plastycznym obiektu. Podwójna elewacja daje dodatkową korzyść dla pracowników mogących w czasie pracy otworzyć okno, naturalnie wentylując pomieszczenia.

YTjXfyzcVZrAEKsSKMyXIGXgXDowEywsKpUeIn4G7hvN4YCPzqBhgEBnINwq_pcf-6.jpg
IHw2WJBSgFc8bF9EymT1i0fXpwjkxS9r734MXrEScHezry3MBBqbWWtI6pOx_pcf-7.jpg

Szereg zastosowanych innowacyjnych rozwiązań technologicznych sprawił, że inwestycja uzyskała certyfikację BREEAM w stopniu „bardzo dobry”. Ekologiczne i energooszczędne technologie nie tylko poprawiły efektywność energetyczną budynku, ale również podniosły jakość pracy w środowisku biurowym. Zarządzanie użytkowaniem budynku, już od etapu budowy,doprowadziło do zrównoważenia użytych środków we wszystkich fazach działania.

swL8DWXDlVRHBZH3F3dTPPZwL8u37phLfopLdKG7GeAnXn0HDC6gb1D1JaTe_pcf-8.jpg
KOmY1f9rdmR540HjwNjv37YfsG0LbPPSZkJQilzkLqHt1wVJFUvj1oOzZxNf_pcf-9.jpg
d7VLuVjvFJ25oB7N9PpBOydne035RYOy8wmPKZ1kWqNu2uPTVlb2k3xcq1ET_pcf-10.jpg

Źródło fotografii: lamela.com, lamelapolska.pl

Budynek Biurowy Pacific, Warszawa
Lokalizacja: ul. Domaniewska 32, Warszawa
Inwestor: KRONOS Kondratowicza Sp. z o.o.
Projektant: Estudio Lamela
Generalny wykonawca: Warbud
Powierzchnia całkowita: 28 453 m2
Powierzchnia użytkowa: 26 849 m2
Kondygnacje nadziemne: 8
Kondygnacje podziemne: 2
Projekt: 2012
Realizacja:2015
Koszt: 17,5 mln euro
Zdjęcia: Bartosz Makowski


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera