Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Urban Topos z Wiednia

 

Czas czytania: ~2 min


UZ3hcn0aYQlyJRuP4zW82og8X229wFPmeYibsohiDaz3M6greAUrBJJToLXi_uts-1.jpg

Architekci z biura Holodeck Architects podkreślili powtarzalność motywu wypełniania istniejących pierzei. Kształt budynku został więc zdefiniowany przez miejską topografię

 

Położony w 15 dzielnicy stolicy Austrii blok mieszkalny stanowi dopełnienie miejskiego kwartału w historycznej zabudowie. Dzielnica Rudolfsheim-Fünfhaus jest obecnie poddawana działaniom rewitalizacyjnym, w skład których wchodzi m.in. budowa nowych obiektów – plombujących istniejącą tkankę miejską. Architekci z biura Holodeck Architects podkreślając powtarzalność motywu wypełniania istniejących pierzei nadali projektowi miano „urban topos”. 

SGWqOOtTHl08Xk9QupiqCqr1ongHF3Zulu1pp1W7wiQAgOBDgQO2hQeSgcU3_uts-2.jpg

Kształt budynku został zdefiniowany przez miejską topografię, gdzie nowa zabudowa dodaje otoczeniu dynamiki i tworzy nową jakość życia. Okoliczne tereny zielone do spółki z odsuniętym od linii zabudowy sąsiednim blokiem mieszkalnym bezpośrednio wpłynęły na ostateczny wygląd projektu. Obiekt podzielono na dwa skrzydła, frontowe i drugie, cofnięte w głąb działki. Zabieg sprawił, że zabudowa wzdłuż ulicy zyskała formalne domknięcie w postaci przesuniętego lica elewacji.  

FAXfJepndliXDTzQchgexv3jhyblMXkzd1mzAuI8qDRFMAozQYD4kcf0uAaQ_uts-3.jpg

Na 7 kondygnacjach nadziemnych rozlokowano 20 mieszkań na planie litery „Z”, wydzielając cztery typy układów wewnętrznych. Centralny trzon komunikacyjny otaczają na każdym poziomie trzy jednostki mieszkalne. Dwustronna orientacja układu pomieszczeń mieszkalnych daje możliwość obserwacji zarówno przestrzeni wewnętrznego, zielonego podwórka, jak również zewnętrznej ulicy. Położone wyżej piętra cofnięto względem położonych niżej tworząc przestronne tarasy. Dzieląc budynek na widoczne „warstwy” projektanci nawiązali do złożoności charakteru miasta. 

bOZ7zKCvDXHMboG2Gyclopid8AAHY1I6WcrKdXbNeOvlxufGeOliz3Jq9VGN_uts-7.jpg

Balkony i tarasy rozszerzające przestrzeń mieszkań posiadają przeszklenia na pełną wysokość kondygnacji prowadzące do wnętrz mieszkalnych. Ich użytkownicy przebywając na świeżym powietrzu odkrywają liczne perspektywy widokowe wychodzące na otoczenie. Cofnięcie mieszkań o szerokość obwodowo biegnących balkonów chroni wnętrza przed nadmiernym nagrzewaniem. Obudowy balkonów wykonano z anodowanej ażurowej siatki aluminiowej, zestawiając jednocześnie betonowe poziomy balkonów z czarnymi pionami ścian. 

sIMlVtehP33RUEOT1P18T0sYGPS7uwOvPL9jRwsIFHbOinA5RlbLsCFBaNEB_uts-4.jpg

Położenie inwestycji oferuje szereg udogodnień związanych z mieszkaniem w mieście, w tym: bliskość dworca kolejowego Westbanhof, kompleksową infrastrukturę oraz zróżnicowane środowisko. Projekt otrzymał nagrodę Gebaut 2011 przyznawaną corocznie przez wiedeński wydział planowania miejskiego budownictwa MA 19 za najlepsze obiekty zrealizowane na terenie miasta.

 

źródło fotografii: http://www.holodeckarchitects.com/

 

Urban Topos, Wiedeń

 

Lokalizacja: Wiedeń, Austria

Inwestor: CER Immobilienentwicklung GmbH
Projektant: Holodeck Architects

Konstrukcja: DI Bernhard Ruczka,DI Röhrer

Instalacje: TB Riebenbauer

Powierzchnia: 2 615m2

Powierzchnia balkonów: 472 m2

Realizacja:  2009-2011

Zdjęcia: Hertha Hurnaus

 

4lX38MlY98OtqU6A6nvXVVGSGkJasTvT2qcB2xXfCH8bwLgzonzDShkHrjGi_uts-8.jpg
Mhr3GiZ5XQPPZrYv8QBuJyehzDaIbeh5Hx9bQ8s3PPMkXckLZE9FN4i57VVo_uts-5.jpg
UL6pEKtirtkZzth6jKHRvhhqchsPS8u1IABxKEGT8NfhnQge6gaylQwQgyVy_uts-1-rys.jpg
kA4vPn6HavdTJ7jRcivnvGZ1M2jLcQVAJFFzXJcBWlaSjoOBXOkwDUsUGKi2_uts-2-rys.jpg
uIb4SIhKA3L4l3csVzFRcma56K8Q80xV6Z9Tu4IswHvmkqHwkZOHPkcFCGK6_uts-5-rys.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań
Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań

27 kwietnia 2017 roku zapraszamy do School of Form w Poznaniu, gdzie odbędzie się finisaż wystawy na ...

Muzeum II Wojny Światowej otwarte
Muzeum II Wojny Światowej otwarte

„Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i mocną w wyrazie ikoną. Jako miejsce upamiętniające ...

Chiny - plac zabaw
Chiny - plac zabaw

W jednym z pekińskich parków powstały dwa place zabaw, przeznaczone dla dwóch, różnych grup wiekowyc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera