Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Holland Green - Londyn

 

Czas czytania: ~2 min


ynieNpDy2Bg4AaULihhotEqzuyrHFrqbVna3DfrTp0QeOpCgzgdyaNs9nq5k_hgl-1.jpg

Holenderskie biuro projektowe OMA w 2008 roku okazało się lepsze od pozostałych pięciu konkurentów, wygrywając konkurs na projekt rewaloryzacji dawnych zabudowań Commonwealth Institute w Londynie. Koncepcja zakładała dogęszczenie zabudowy dookoła nowej siedziby Design Museum położonej w Holland Parku. Zgodnie z zamierzeniem w sąsiedztwie gmachu z lat 60. powstały trzy apartamentowce. Sprzedaż położonych w nich 54 mieszkań pomogła zebrać fundusze niezbędne do renowacji zabytkowego obiektu.

QZHkTxu2ViYnRGnsmCNTBzVslHeacaDxxPFKt5CmfYWi6MCajhs54QMXKkRO_hgl-2.jpg
Lqgz9pUnmkDo4rzPpl6QrizdfGIjId3zmWJomO6NexuN6VMh4w7hET1hHyre_hgl-3.jpg

Wolnostojące bloki mieszkalne tworzą kompozycję o siatce rzutów przekręconej o kąt 45 stopni w stosunku do otoczenia. Zorientowanie wynikające z sąsiedztwa hali wystawowej pozwoliło stworzyć otwarte na kontekst perspektywy. Kompleks dynamicznie „wcina się” w ułożoną pierzeję Kensington High Street. Wysokość apartamentowców nawiązuje do stojących w głębi terenów zielonych modernistycznych bloków mieszkalnych. Najniższy z apartamentowców znajduję się od frontu, wysokość zabudowy wzrasta w stronę głębi działki. Spokojne, prostopadłościenne kubatury nowych struktur celowo tworzą kontrast ze spektakularną, hiperboliczną geometrią dachu Design Museum.

hwrOkJesxXHSi8XOp0O9pNe52SvpevefN0PXbCTTUMfBxSir57wFhMyRZQz8_hgl-4.jpg
j9S71arf5VYlNkwKIIWkhkkUCcDe4gJlXk8nINLpkMBfPrOm0rOuVpUvcgrM_hgl-5.jpg

Elewacje budynków mieszkalnych obłożono blokami wapiennymi w ortogonalnym porządku. Widoczny efekt gry wypchniętych i wciśniętych powierzchni wraz z nałożoną na nie siatką okien stanowi hybrydę dwóch różnych typologii. Projektanci chcąc utrzymać nieprzerwany rysunek okien na elewacjach zdecydowali się użyć w niektórych miejscach szklanych blend. Stworzyli tym samym dodatkową warstwę rysunku fasad z charakterystyczną dla holenderskiej szkoły projektowej grą z przyjętymi konwenansami. Gwarantowane piękne widoki z tarasów są pokłosiem tektoniki brył wsuniętych do wnętrza modułu mieszkalnego. Apartamenty położone na najwyższej kondygnacji oferują skyboxy- ograniczone belkami i słupami konstrukcyjnymi zewnętrzne przestrzenie rekreacyjne.

C83KqU2eraISPJfAXi5yicNihDxpQC4Ic3mV8KUG9qQYnRmwVwFNPGoD8mv2_hgl-6.jpg
UMxNyaTYGsWl6tFKnbZi3T5tZ0vm87ojoPZRfplOxMJstoonqGDGUpScLhEW_hgl-7.jpg

W kwartale zabudowy Holland Green wyeliminowano zewnętrzny ruch kołowy dzięki kondygnacji podziemnej łączącej wszystkie budynki. Wspólny poziom obok parkingu i pomieszczeń serwisowych muzeum zajmuje szereg pomieszczeń dostępnych dla wszystkich mieszkańców m.in. basen, spa, kino i siłownia. Przestrzenie publiczne łączy sieć ścieżek otoczonych przez bujną zieleń. Kompozycja terenów zielonych utrzymana w romantycznym duchu kontrastuje z kanciastymi kształtami budynków, dodając architekturze dwuznacznego charakteru. Miękkie linie wyznaczające szlaki komunikacyjne łączą to, co „twarde” z tym, co „miękkie”.

hDZ0ptCXwsyaRCOR1bUFO9hHA6yrfVaZNIGptj3t5njYCFrrm6082Z41VK4Z_hgl-9.jpg
GCJI3CZVESeGVPz9HpnAtcvGTGhtS2klQVL7BMvP89lmTja6HdhUiJHDyZmb_hgl-10.jpg
z4IWDrjwPff0rwMTlYDmD1qDCteBZbccX63ljtIpiLYbudkOfCJkLVJ1cP6z_hgl-11.jpg

Źródło fotografii: oma.eu

Holland Green, Londyn
Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Inwestor: Chelsfield Developments (Kensington) Ltd., Ilchester Estate
Projektant: OMA, Allies and Morison
Konstrukcja: Arup
Projektant wnętrz: CZL
Powierzchnia: 36 796 m2
Projekt: 2008-2012
Realizacja: 2012-2016


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań
Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań

27 kwietnia 2017 roku zapraszamy do School of Form w Poznaniu, gdzie odbędzie się finisaż wystawy na ...

Muzeum II Wojny Światowej otwarte
Muzeum II Wojny Światowej otwarte

„Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i mocną w wyrazie ikoną. Jako miejsce upamiętniające ...

Chiny - plac zabaw
Chiny - plac zabaw

W jednym z pekińskich parków powstały dwa place zabaw, przeznaczone dla dwóch, różnych grup wiekowyc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera