Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek biurowo-magazynowy w Morach - Warszawa

 

Czas czytania: ~2 min


6whEvUYA9bsvVfHfuQFebRjcpcDHzdyIpyLiBMvIfRkNZPFVF9UvpifeCXY3_bbm-1.jpg

Budynek powstał w sąsiedztwie drogi krajowej nr 92 łączącej Warszawę z Poznaniem. Inwestorem jest firma zajmująca się wypożyczaniem sprzętu budowlanego, której nowy budynek pełni funkcję głównej siedziby. Drugą funkcję, jaką pełni obiekt jest rola magazynu dla sprzętu budowlanego. Założeniem architektów z warszawskiej pracowni bdarchitekci było stworzenie projektu, który mimo dwóch różnych funkcji postrzegany jest jako jednorodna całość pod względem architektonicznym.

bluzMM2xt2XfPg6RIvD5HwZQnhQ2v5zt8qqQCEjwnTAHISlWHyYsipTrjGGh_bbm-2.jpg
GgRDtM7BrFyTAedlXqXaq1Hin4pzvhp5fDHJnBvG9pJW6Rgou2b6uQzvSsLZ_bbm-3.jpg

Bryła obiektu składa się z czterokondygnacyjnej części biurowej oraz parterowej części magazynowej. Rozbudowaną strefę wejściową tworzy hol o wysokości dwóch pełnych kondygnacji. Jego przestrzeń wykorzystano do celów ekspozycyjnych, gość po przekroczeniu progu budynku może zapoznać się z ofertą właściciela obiektu. Z holem graniczy strefa budynku zajmowana przez powierzchnie biurowe, która piętrzy się nad częścią magazynową położoną w głębi działki.

yBvMqyYP5cLMyIoBX9q1SrDQuvfO2NcHeChWKp2BuJxi2Q31r6Vh2WnXcCqq_bbm-4.jpg
IiUyyMmlOhwgF9rWR80QUk78pZwauzpkDGB5q4Wpadjy9PLADObM9GdO2oOD_bbm-5.jpg

Ciemnografitowy prostopadłościan budynku biurowego tworzy przeciwwagę kompozycyjną dla poziomej kubatury magazynu. Zestawienie pionu i poziomu daje wrażenie wzajemnego nakładania się form tworząc intersująca grę pierwszego i drugiego planu. Rytmiczne, pionowe podziały stolarki okiennej dodają fasadzie smukłości oraz eleganckiego wyrazu.

ShcNtlb7w7ElAGCXeFZ01Sx3JrFjbP9wrrmRzDTcwaYuA6qERgpx3LC51KOR_bbm-6.jpg
XMJNAdN7mKim7EKKDBaN72TbW2gj0Ni6WTmY7eI5EVY4UAPcY1wDXTkqLK4o_bbm-7.jpg

Charakterystycznym elementem obiektu są wklęsłe płaszczyzny ściany frontowej parteru oraz ściany ukierunkowanej na sąsiedni szlak komunikacyjny. Cofnięcie części elewacji na piętrze pozwoliło uzyskać taras, który służy pracownikom jako miejsce odpoczynku. Trapezowe płaszczyzny obramowujące szklaną fasadę wykończono drewnem. Naturalna barwa kontrastuje z grafitowymi okładzinami pozostałych elewacji. Zaakcentowanie otwarć sprawia, że budynek jest łatwo identyfikowalny oraz zauważalny na tle sąsiedniej zabudowy.

nAczXs3FBOGEsJOfhPC3cKwpvwm97ofaBGBtZyhDQTHJqmhPaAIRHxYsJtdL_bbm-8.jpg
2E34XGUGYNjnjPPUOWLp3bsEGEGxtJGVS0KEdEhFHz9cS8Baiq8VMM8BlnjJ_bbm-9.jpg

Wnętrza utrzymano w surowej, budowlanej stylistyce, nawiązującej do prowadzonej przez inwestora działalności. Wyeksponowano kanały wentylacyjne oraz trasy kablowe oświetlenia w holu wejściowym. Pomieszczenia biurowe posiadają znacznej wielkości przeszklenia dodając przejrzystości układowi wnętrz. Również w pokojach pracowników projektanci wyeksponowali surowy beton oraz instalacje techniczne.

eeHre4Kvg6BX73M7vffFRzALZ7f6Qzcy2cntBkGmY0WIhLRdi271Ff2JxtT1_bbm-10.jpg

Źródło fotografii: bdarchitekci.net

Budynek biurowo-magazynowy w Morach, Warszawa
Lokalizacja: Mory, Warszawa
Inwestor: Atut Rentals sp.z.o.o
Projektant: bdarchitekci Banaszewski Dembiński
Realizacja: 2014
Powierzchnia działki: 2 505 m2
Powierzchnia zabudowy: 900 m2
Powierzchnia całkowita: 1 760 m2
Powierzchnia użytkowa: 1 117 m2


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań
Wystawa Polska Architektura 2016 odwiedzi Poznań

27 kwietnia 2017 roku zapraszamy do School of Form w Poznaniu, gdzie odbędzie się finisaż wystawy na ...

Muzeum II Wojny Światowej otwarte
Muzeum II Wojny Światowej otwarte

„Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i mocną w wyrazie ikoną. Jako miejsce upamiętniające ...

Chiny - plac zabaw
Chiny - plac zabaw

W jednym z pekińskich parków powstały dwa place zabaw, przeznaczone dla dwóch, różnych grup wiekowyc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera