Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Blok mieszkalny - Paryż

 

Czas czytania: ~2 min


cSDbNx67UokE6YsilaoGtOIdNpOOFcBnDjxJiBCZrywia6Ks1VbVnglu65t3_msp-1.jpg

Paryskie biuro projektowe Odile Guzy Architectes zaprojektowało kompleks mieszkalny złożony z 28 mieszkań położonych na wąskiej działce w 13 dzielnicy stolicy Francji. Działka znajduje się w gęsto zabudowanej okolicy, gdzie większość budynków pełni funkcję biurową. Blok wysoki na 8 kondygnacji nadziemnych uzupełnia pierzeję dopasowując się do jej skali w części frontowej. Jego wysokość zmniejsza się ku tyłowi tworząc skupisko mniejszych kamienic rozmieszczonych wokół dziedzińca.

tMtg6WeKuFnTFp0vvhiE0LwOfTa6p6RLxnE2SIu5i21GalmE8La3lSPnbSUu_msp-2.jpg
Cwe0gVMs4WIQAa6nmAvd4zGZdDA4neqwMuYhoPZ8r4zVydIEMhAt6F2bp194_msp-3.jpg

Główny blok – plomba mieści 19 mieszkań o powierzchni dochodzącej do 80 metrów kwadratowych. Każde z nich posiada możliwość naturalnej wentylacji na przestrzał, otwierając się zarówno na ulicę jak i wewnętrzny ogród. Duże przeszklenia okien i drzwi balkonowych zapewniają znaczną ilość naturalnego światła we wnętrzach. Wycofanie ścian zewnętrznych w stosunku do linii zabudowy pozwoliło ograniczyć negatywne skutku nagrzewania się mieszkań w sezonie letnim oraz dało poczucie zwiększonej prywatności mieszkańcom.

iYBIqtJjUbyBevgwT51UOqXPcHOjTJmhufJV2baQA365IPechJGzinYLJqhW_msp-4.jpg
9M5fF0OdbUzb8kzOwB7wfciC5thSrbHzdbUIr583twchgjnl4junsFdgkgSS_msp-5.jpg

Front bloku mieszkalnego tworzą balkony o niereguralnym kształcie. Poziomy podział z zaznaczeniem kondygnacji podkreśla naprzemienny układ wystających i cofniętych płaszczyzn okładzin balkonowych. Elewację budynku pokrywa biała siatka o wzorze złożonym z prostokątów nawiązujących wzorem do flamandzkiego sposoby wiązania cegieł. Materiał, z którego wykonano panele elewacyjne to beton wzmocniony włóknem szklanym. Otwarcia na zewnątrz zostały dodatkowo zaakcentowane drewnianymi ramami.

i8lCA3k84DvXRXL4JdSTRwQa7BuU554uURXp70Y0tRccuS6jR88n5VLyM6EU_msp-6.jpg
86D7q6GMgkCZwPli8U8B6mCeo22ENjns5TKLprfpOwhigcd9eEHTRmu5vHUP_msp-7.jpg

„Zróżnicowane zniekształcenia frontowej fasady generują znaczną zmienność w balkonach należących do mieszkań. Balkony zorientowane są na południowy zachód oraz wychodzą na ulicę, wymagały więc zapewnienia jednocześnie ochrony przed słońcem, jak i wykadrowania określonych widoków na otoczenie” – tłumaczą paryscy architekci. Elewacja budynku swoim pofałdowaniem kontrastuje ze sztywną geometrią sąsiednich fasad.

xj9BuHG4Pf2jrSGSxLAANMSTiaqYZkhaRmTYeU8P7kIc5FfSc3DgtZcBvSu8_msp-8.jpg
m2SrZlzTHIyheXOh04TLFpEYlOQa4ScLogVFBstIyfMfvKWTtIo1TUNbF1bA_msp-9.jpg

Szerokie przejście znajdujące się w parterze prowadzi wprost na dziedziniec porośnięty gęstą zielenią. Parter budynku zajmują ogólnodostępne pomieszczenia jak np. przechowalnia rowerów. Podwórko flankuje zabudowa o wysokości pięciu i czterech kondygnacji. Elewacje wykończone drewnem świerkowym współgrają z przyrodą, która opanowała przestrzeń wspólną przeznaczoną dla mieszkańców. Poziome deskowanie podkreśla ciągłość jaką tworzy przednia i tylna część kompleksu.

sXT05Eshy7xOhCNbzMccqu5MZYyi0kelYD0Fboaboyk2C7nM7Xh6Kes981ys_msp-10.jpg

Źródło fotografii: odileguzyarchitectes.blogspot.com

Blok mieszkalny, Paryż
Lokalizacja: Paryż
Projektant: Odile Guzy Architectes
Realizacja: 2016
Zdjęcia: David Foessel


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera