Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom pod Opolem

 

Czas czytania: ~3 min


hnNR3rVvKshx6TurkVHmvUYaql4495LIxQMm7Ig0u2H4tzee7lEqssZNibx4_dom-pod-opolem02.jpg

Dom pod Opolem powstał w trudnej lokalizacji. A powodem tej „trudności” było jego sąsiedztwo, czyli słynny Dom Aatrialny Roberta Koniecznego, choć prywatny, wciąż chętnie i często odwiedzany przez studentów, architektów, nawet wycieczki. Dla nowych sąsiadów taki gwar mógłby być uciążliwy – dlatego dom dla nich musiał przede wszystkim zapewnić poczucie prywatności.

ikDME5XZ6AthR1EBu6FTTlsb3aoP18PcsWLfOYTFf7t5dDa8otiTsA55hZKK_dom-pod-opolem03.jpg
fuyyH0r8AtTwlqwmM3JXjcm70Z4w7RbdYHJTgq0K4NgfmrADMYzxQLh32Iby_dom-pod-opolem04.jpg

Dom pod Opolem – to dzieło pracowni db2 architekci, czyli Iwony Wilczek i Mariusza Tenczyńskiego. Architekci zdobyli rozgłos swoją niezwykle udaną realizacją budynku administracyjno – recepcyjnego Muzeum Wsi Opolskiej. Dom pod Opolem także nie przeszedł niezauważony: został uznany jednym z najładniejszych domów jednorodzinnych w przeglądzie „V4 Family Houses 2015” Domy Jednorodzinne V4 z krajów Grupy Wyszehradzkiej, otrzymał też nagrodę w konkursie „Polski Cement w Architekturze 2016”.

hzXJtkSEck4XHqv7YoGrc3Jn7iVKTGZDw3IyWlALtZ2R31l1nbgDBUj0qKHW_dom-pod-opolem05.jpg
UVWd25V1WecVSy7oWcGbOXGe14eWAkpRBfLUcVwzl9pIgpUEUyuk8TiY8HTN_dom-pod-opolem06.jpg

Dom pod Opolem powstał na potrzeby czteroosobowej rodziny. Za sprawą wspomnianego sąsiedztwa i konieczności zapewnienia mieszkańcom prywatności powstał dom, który ma dwa oblicza. Od strony drogi, dla przechodniów dom objawia się jako ustawiona na placu duża betonowa ściana. „Betonowa ściana jest granicą prywatnej przestrzeni mieszkańców. Za nią toczy się życie”. Ona chroni prywatne przestrzenie mieszkalne, osłania mieszkańców, ale jednocześnie sygnalizuje, że dom posiada formę oryginalną i odważną. Jak wspominają sami architekci, praca nad projektem trwała ponad rok, kiedy to podczas częstych spotkań z przyszłymi mieszkańcami i rozważania najróżniejszych wariantów kształtu domu i sposobu jego wykończenia narodziła się ostateczna wizja budynku.

DUC3WIfEcLwTRvlO7qhBntT1CjSAwnaPwM7PHLPjU8DPibdxb3R48dy7jVb3_dom-pod-opolem08.jpg

Dom pod Opolem osłania betonowa ściana, w której jedynym otworem są drzwi wejściowe. Za nimi, za ścianą rozciąga się otwarta i przyjazna przestrzeń mieszkalna, w której ważną rolę pełni woda, która – jak tłumaczą architekci - „jest ważnym elementem projektu, okala dom z dwóch stron, jej kolor odzwierciedla zmiany pogody a powierzchnia tworzy refleksy na ścianach budynku”. Dzięki osłonięciu przed światem mieszczący strefę dzienną parter domu można było otworzyć na trzy strony; dom ma jasny, dwukondygnacyjny hol i niczym nieograniczony widok na ogród. Bardzo ważnym elementem projektu były okna, a raczej ogromne przeszklenia, zapewniające nie tylko widok, ale i światło.

mlSmGXdCRR68Wql87kHEIQUaJPV45Xjb4uEFop5o3A37TTXhZyOaCCMebwl3_dom-pod-opolem13.jpg
KpeLex8en9YdL7Ic0uREaHvkozVEtOah9JFbHtH9sf9NK19uT4Jf2Ccrc7xl_dom-pod-opolem24.jpg

Dom pod Opolem zbudowano z szarego, surowego betonu, a uzupełniono szkłem i stalą. Można by sądzić, że tak zaaranżowana, minimalistyczna, chłodna przestrzeń nie jest najprzyjemniejszym miejscem do życia. Ten projekt burzy ów mit. „Zastosowanie surowych materiałów takich jak beton i szkło równoważy zieleń ogrodu” - podkreślają architekci, którzy chłód betonu załagodzili także doskonale wykorzystanym światłem, wodą, a na piętrze także drewnem, z którego wykonano niektóre meble. „Kierowaliśmy się zasadą szczerości zastosowanych materiałów, które pięknie się starzeją” - mówią Iwona Wilczek i Mariusz Tenczyński. Architekci podkreślają także, że ów odważny, oryginalny i już wielokrotnie doceniony projekt nie byłby możliwy, gdyby nie świadomi i nie bojący się wyzwań inwestorzy, nie obawiający się ryzyka, związanego z użyciem betonu do budowy domu jednorodzinnego.

1MySKmmIVv0xg36yvtB8yKvb04Dnd92Ouy3jA0nOKxQImTJwAtNwUTENsZin_dom-pod-opolem26.jpg


SNcV2RawW76SpvIWV9JwUfpGPNZPaKAHafX7X3cDgTvmDWFDQR4Su6Fh4seX_dom-pod-opolem27.jpg

Dom po Opolem
Lokalizacja: okolice Opola
Inwestor: prywatny
Projektanci: db2 architekci: Iwona Wilczek, Mariusz Tenczyński
Projekt: 2009
Realizacja: 2015
Powierzchnia użytkowa: 452 m2
Powierzchnia zabudowy: 190 m2
Powierzchnia całkowita: 560 m2
Powierzchnia działki: 3 925 m2
Kubatura: 1 970 m3
Fotografie: Małgorzata Tenczyńska – Korluk, dzięki uprzejmości pracowni db2 architekci


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Muzeum II Wojny Światowej otwarte
Muzeum II Wojny Światowej otwarte

„Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i mocną w wyrazie ikoną. Jako miejsce upamiętniające ...

Chiny - plac zabaw
Chiny - plac zabaw

W jednym z pekińskich parków powstały dwa place zabaw, przeznaczone dla dwóch, różnych grup wiekowyc ...

"House of Mirrors" w Tasmanii
"House of Mirrors" w Tasmanii

Podczas Festiwalu Mofo w Tasmanii uczestnicy mają możliwość łaskotać nerwy w "House of Mirrors".

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera