Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Field House - Głogów

 

Czas czytania: ~2 min


169kC4JbzcWRtHIK76xnu7mLGWYDo0Cravxo7OKy17UC2nKNoOy6JnysnRGh_fho-1.jpg

Zlokalizowany na Dolnym Śląsku dom powstał wśród wiejskiej zabudowy z XIX wieku. Układ urbanistyczny miejscowości tworzą dwie główne drogi krzyżujące się w sąsiedztwie centralnie położonego kościoła. Historyczne budynki wiejskich domostw skierowane są szczytami w stronę traktów komunikacyjnych, tworząc tym samym charakterystyczny układ podłużnych działek.

0pJIxNOA5k4FTXc0BZs9ciZdGGdX2pCd0tHgZLdbU8aLiDgbekDOeTA3KocS_fho-2.jpg
VcrGYUR6Vn6BRBVF1YCuDLNscLblJRI3LqJUBiyVM9Wpv4WFKEodBFBCF8yV_fho-3.jpg

Field House położony na jednej z nich podporządkowuje się istniejącemu układowi zabudowy. Bryła budynku została ustawiona zgodnie z kierunkiem działki, krótszą elewacją do drogi. Projektanci zdecydowali się rozsunąć formę domu wzdłuż dłuższej osi, tworząc dwa niezależne tarasy. Dom stanowi domknięcie układu sąsiedniej zabudowy, gdyż dalszą ekspansję wsi ograniczają pola uprawne i pobliski cmentarz. Drugim elementem nadającym kształt bryle obiektu były oczekiwania inwestorów, którzy zamienili miejsce zamieszkania z miasta na wieś.

nI7WoBqjIN4GWFnoEMJjpUZ4AyMGUmQHxG9f5r2p3kttmaqAYphouNsGI1xu_fho-4.jpg
iUJ7VvQoDIgpBGxtDmPXxb3sXmBOq1bAjJdO3r18d0i3zK2EIUsKXAWDmoRR_fho-5.jpg

Znajdujący się obok dom zamieszkuje bliska rodzina inwestorów, co umożliwiło otwarcie nowej zabudowy w tym kierunku. Rytm prac polowych, widoki na naturalne otoczenie, ale też sąsiedztwo cmentarza – to wszystko zadecydowało o układzie pomieszczeń i okien. Szerokie otwarcia widokowe posiadają kuchnia, pokój dzienny oraz sypialnie. Część dzienna została ulokowana od strony sąsiedniej zabudowy, natomiast część sypialniana od strony nieograniczonego niczym widoku na uprawy rzepaku.

uXnYzybfE3pufshUVBwPlW4WIoY8F8V9l7hWo6QLE1q2HpTX4w23r80TCgnm_fho-6.jpg
r1mdCf7ErXCJrNmdd9l7PWUVHZBk3ASvuKK66KpNf0DIAPzv5mdyoVJVokgN_fho-7.jpg

Jadalnia posiada zewnętrzne połączenie z pokojem dziennym w postaci tarasu. Strefa dzienna tworzy zamknięty układ z domem krewnych dając uczucie bezpieczeństwa i prywatności dla obu rodzin. Rozsunięcie brył umożliwiło również uzyskanie widoku na stare drzewo, oraz ogród położony w głębi działki, na którym zależało inwestorom.

IOjXWDtqxZFW5qPrwoalW8hBLXtLuNH72Utas5wJiq57f3jTwyPceSrLuXkh_fho-8.jpg
0HcOPtLxFmDrHn8QGXX4oqhEJvfKyscuRM2lczuzScTrCqwxFUpMdn5Z1csz_fho-9.jpg

Dom o wielospadowym dachu pokrytym blachą jest w pełni konstrukcją drewnianą. Okładzinę elewacyjną stanowią deski w pionowym układzie wykonane z drewna jodłowego. Obiekt przystosowano dla potrzeb wózka inwalidzkiego, posiada on szerokie przejścia, jedną kondygnację oraz pochylnię w miejscu podwyższonego wejścia. Przybycie do wsi nowych i prawdopodobnie ostatnich sąsiadów miejscowy proboszcz uczcił renowacją kościelnej wieży z zegarem, dzięki czemu wszyscy mieszkańcy mogą słuchać dźwięku odmierzającego czas raz na pół godziny. Projekt został nominowany do tegorocznej edycji konkursu World Architecture Festival.

aDDCgxZS8H8d1N8EPnUHYoJE11dpmTlYsKbfkXAopzTXOBpR640WdqBPhP1K_fho-10.jpg

Źródło fotografii: blankarchitects.ru

Field House, Głogów
Lokalizacja: Głogów
Inwestor: prywatny
Projektant: Blank Architects
Realizacja: 2016
Zdjęcia: Piotr Krajewski – Fotografia Architektury i Wnętrz


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Park of Poland – gigantyczny park rozrywki
Park of Poland – gigantyczny park rozrywki

Park of Poland – to, jak zapewnia jego inwestor - pierwszy park rozrywki na dużą skalę w Polsce i w ...

Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków
Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków

Konkurs 120 Hours – to dowód na to, że młodzi architekci i studenci architektury są żądni wyzwań i l ...

Monopolis – nowe życie fabryki
Monopolis – nowe życie fabryki

Monopolis – to nazwa nowej inwestycji, związanej z rewitalizacją zabytków poprzemysłowych. Kompleks ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera