Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


SDA Campclar - Tarragona

 

Czas czytania: ~2 min


4nAjHKmCsWaqbMyb6o1wajmCBVbjKUFWKSSq5T5nh72allKGmSdcs1wFR8cD_sda-1.jpg

Pawilon autorstwa hiszpańskiego biura projektowego NUA Arquitectures pełni funkcję centrum dystrybucji żywności dla potrzebujących w robotniczej dzielnicy Tarragony - Camp Clar. Inwestorem jest lokalny oddział organizacji charytatywnej Caritas. Budynek został zaprojektowany i wykonany w ciągu zaledwie trzech miesięcy, przy mocno ograniczonym budżecie i sile roboczej złożonej ze 120 wolontariuszy.

uhAk3VCtUkErzl0my5IQx6VR5YW0aP6NPC6tgwXzTbn2aQRfgcvgzkcJobE0_sda-2.jpg

Plan funkcjonalny centrum składa się z trzech części: pomieszczenia magazynowego, przestrzeni przeznaczonej dla obsługi oraz strefy dystrybucji zgromadzonej żywności. Osoby korzystające z pomocy otrzymują od obsługi określoną liczbę punktów w zależności od sytuacji materialnej, po czym trafiają na specjalnie zaprojektowaną ścieżkę, gdzie wybierają jedzenie, którego potrzebują najbardziej.

K4Y7sdfMfACX8rwfbaDz8q2JTf3h5D5Z4IScklbHoEvHuPNdLMFZbQlU3oBz_sda-4.jpg
fI6Tg07vCZIeZTgyYOnaZJ9PD5oau7Zd5ThSUD79iGxJ2tFP1N5mlmDDGGE3_sda-5.jpg

Budynek zaprojektowano łącząc cechy zabudowy przemysłowej z rzemieślniczymi umiejętnościami. Charakterystyczne dla obiektów technicznych systemowe elewacje z metalowych elementów prefabrykowanych wykorzystano do stworzenia zewnętrznej obudowy. Znacznie skrócono w ten sposób czas potrzebny na realizację obiektu. Elewacje szczytowe, które są najbardziej widoczną częścią podłużnej bryły pawilonu, wykonano z cegły. Sposób wiązania cegieł sprawił, że ściany zyskały ażur wpuszczający światło dzienne do wnętrza.

s5FHcjoPSBdmUBDwK2t0W5PjywmhP9tO7tLx8QjQvdWxaS2BwsFZdHkDdW4B_sda-6.jpg
v2fOTi4yWoPckfYaJMTzOqKYf8mWdTReoU3KMm37MoumsqJSDHu4PvGtVkDT_sda-7.jpg

Kolorystyka założenia wtapia się w otaczający krajobraz. Ciemny odcień zieleni w zestawieniu z czerwienią cegieł nawiązuje do sąsiedniego budynku kościoła. Jasne wykończenia pomieszczeń wraz ze światłem wpadającym przez lukarnę dodają wielkości wnętrzom. Wydzielenia pomiędzy przestrzeniami zaprojektowano z lekkiej stolarki, której wypełnienia wykonano z siatki metalowej, widocznej również w zewnętrznej płaszczyźnie okna dachowego.

5DIZEJPegCcvhahTYNZXiUHBE3Ou64nHGC0p72XhP1LofFeQ4jCKWKLnud9W_sda-1111.jpg
1JcC4yMh0LRcf24o5hrw9Xz0q0ea6OJIe8B7gWp6FIKEvc5VfyMsc8iCF6mN_sda-2222222222.jpg

Kompaktowy charakter budynku odpowiada wymogom klimatycznym i bezpieczeństwa, jakie stawia lokalizacja. Poza godzinami otwarcia budynek stanowi zamknięty magazyn, w ciągu dnia zmieniając się w otwarte na użytkowników centrum pomocy. Projekt zdobył pierwszą nagrodę w IX Wystawie Architektury Tarragona 2015 – Biennale im. Alejandro de la Soty. Obecnie rząd Katalonii opracował program rewitalizacji postindustrialnego obszaru Camp Clar wart 15 mln. euro.

wgZXmfFl3MUNwodO2hXOXPEjeIQBncghr4Q0e12HToNazVwbI6DzwY92gTqp_sda-333333333.jpg

Źródło fotografii: nuaarquitectures.com

SDA Campclar, Tarragona
Lokalizacja: Tarragona
Inwestor: Caritas
Projektant: NUA Arquitectures
Konstrukcja: JMC construccions
Realizacja: 2014
Powierzchnia: 82,5 m2
Koszt: 634 euro/m2
Zdjęcia: Pixelmoreno


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Muzeum II Wojny Światowej otwarte
Muzeum II Wojny Światowej otwarte

„Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i mocną w wyrazie ikoną. Jako miejsce upamiętniające ...

Chiny - plac zabaw
Chiny - plac zabaw

W jednym z pekińskich parków powstały dwa place zabaw, przeznaczone dla dwóch, różnych grup wiekowyc ...

"House of Mirrors" w Tasmanii
"House of Mirrors" w Tasmanii

Podczas Festiwalu Mofo w Tasmanii uczestnicy mają możliwość łaskotać nerwy w "House of Mirrors".

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera