Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra z archetypem

 

Czas czytania: ~2 min


ZrWBXMQCeBvGWdsn8CGWcqfWORbxprmC0RvIlptLKGncDDXTZr5k9NxiwRIr_zlamana-stodola-1.jpg
Z jednej strony – nawiązanie do tradycyjnego, wiejskiego budownictwa, z drugiej – oszczędność środków wyrazu typowa dla współczesnej architektury. Na zewnątrz –nakryta dwuspadowym dachem, drewniana stodoła, której nowoczesnego sznytu dodaje przełamanie bryły w połowie jej długości i duże przeszklenia. Wewnątrz – dwukondygnacyjna oranżeria i kładka rozciągnięta nad salonem. Budowanie z kontrastów po raz kolejny okazało się bardzo owocne. Ukończony w 2009 r. dom „Złamana stodoła” powstał w Bielanach Wrocławskich, a jego autorami są architekci z Pracowni Architektonicznej Głowacki. Formę budynku nakrytego dwuspadowym dachem zdeterminowały wytyczne miejscowego planu zagospodarowania. Jego wymogi stały się jednak punktem wyjścia dla architektonicznych poszukiwań, których efektem jest obiekt wpisujący się w popularny od kilku lat w designie i architekturze nurt zestawiania tego, co tradycyjne i charakterystyczne dla polskiej wsi z tym, co nowoczesne. Efektem tych zabiegów jest renesans polskiego folkloru w uwspółcześnionym wydaniu, odpowiadającym gustom dzisiejszych odbiorców. Okazało się, że może on być niezwykle inspirujący dla młodych twórców, a jego elementy wdzięcznie poddają się nowoczesnym, czasem bardzo daleko idącym, transformacjom. I owocem takiej właśnie transformacji archetypicznej formy stodoły jest zaprojektowany przez PAG dom pod Wrocławiem. Latem tego roku „Złamana stodoła” była prezentowana na wystawie „Zasoby naturalne polskiego designu” w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli. PAG: Forma budynku dostosowuje się do obowiązującego planu miejscowego i kształtu działki. Wymagana kubatura i 340m2 programu funkcjonalnego zostały ujęte w prostą dwuspadową bryłę archetypicznej stodoły. Jej centralne przełamanie wytwarza od strony południowej intymną przestrzeń tarasu, zmniejsza także wizualnie skalę obiektu. Otwarcia na zewnątrz tworzone są poprzez wcięcia w bryle, stanowiące jednocześnie wyjścia do ogrodu. Ten prosty zabieg architektoniczny podkreślony ciemnym kolorem kreuje zadaszone wnęki oraz uatrakcyjnia wyraz przestrzenny budynku. Przeciwwagą dla pełnego, zamkniętego korpusu bryły są duże przeszklenia ścian szczytowych z loggią i balkonem od strony wschodniej i zachodniej. Centrum domu stanowi dwukondygnacyjna oranżeria, widoczna w elewacji jako duże przeszklenie w miejscu przełamania budynku. Drewniana, ciepła elewacja kontrastuje z grafitem dachu ze struktonitu oraz ciemnym podniebieniem wnęk i stolarką okienną. Wokół oranżerii rozlokowana jest dwukondygnacyjna otwarta przestrzeń salonu z kuchnią i jadalnią. Pomieszczenia zamknięte: sypialnie, gabinety i łazienki usytuowano na dwóch kondygnacjach w bocznych skrzydłach. Na poddaszu strefę sypialni rodziców i pokoje dzieciłączy wisząca nad salonem kładka.Oszczędne w środkach rozwiązania i detale podkreślają współczesny charakter domu. realizacja: 2007-2009 autor: dr inż. arch. Tomasz Głowacki współpraca autorska: mgr inż. arch. Paweł Steć współpraca: mgr inż. arch. Paweł Wróblewski konstrukcja: mgr inż. Mirosław Niziński instalacje sanitarne: mgr inż. Piotr Adam Peregudowski, Jacek Czerniecki instalacje elektryczne: mgr inż. Barbara Majchrzak
jcllHAxicmUV6EfgoXB4gvZQBDpgtN0iW4XVkfzq4DQOkKO333nQ9AJNaAGn_zlamana-stodola-2.jpg
Xc8oUwFXmgtbqvur5rLE43ndQNTNH0gBL8CRuJfjpgx3UVO68HCnZXjIZpMe_zlamana-stodola-3.jpg
jkcFhwuHreq3U84qxcvHIm9CumcFtPGQhpYCToQ6PjFZnhV0dLYLebQ6R1IA_zlamana-stodola-sytuacja.jpg
JyADD8AMIdfggHPyRJdEJBAUqx4c8QsKxzMX3nJKIirRm0QlvSTZ5gMlRBtP_zlamana-stodola-szkic-1.jpg
UYm5B7YiCtEZT6adZ7ZrJzNAddER8DEthHYVwApNR7Gf76UU3TuIk5SQd8kr_zlamanastrys4.jpg
HATS6YFTVXAY1qEQtYu9Jw8JTCA8qFBenlTD4VEKFhuqZ3l76NbWeKPXwg0f_zlamana-stodola-parter.jpg
AO8S86trI2su9wPpoHayTMponCJWsgl5yUI8LrG3XMBcKTAtURZJ9uHHwNtz_zlamana-stodola-pietro.jpg
wzpp34GKcuIfJnH94vnSz67mkVHdKLkqw12pMAHqwf7OQbNiGQvQpPA3iJT5_zlamana-stodola-przekroj.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera