Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stadion Korony

 

Czas czytania: ~4 min


9GZYzLHCIaCrcbJ2Ov2MTTpJ9vD5cuxTyUgM9UyP0wOpT9KwePZtH0TREqIn_33.jpg
Ze względu na ograniczenia finansowe i szczupłości terenu (stadion został wkomponowany w dość ciasną jak na tę funkcję działkę w miejskim otoczeniu), przyjęto zasadę prostokątnego układu stadionu z zachowaniem określonej przepisami UEFA i PZPN płaszczyzny boiska piłkarskiego. Wymiary boiska wynoszą 105x68m, a pole gry z poboczem – 123x83m. Płyta boiska piłkarskiego będzie podgrzewana i zaopatrzona w stacjonarny system nawadniania i odwadniania. Boisko z czterech stron jest okolone trybunami. Trybuny zostały spiętrzone – poziom górny jest częściowo nadwieszony nad dolnym, dzięki czemu uzyskano wymaganą ilości miejsc na widowni. Na całym obwodzie stadionu widownia ma być przekryta lekką konstrukcją stalową , w większej części pokrytą przejrzystym materiałem - płytami poliwęglanowymi. Korona stadionu jest otwarta z trzech stron, natomiast od strony zabudowań mieszkalnych (od Alei Legionów) zaprojektowano strukturę akustyczną – ścianę, stanowiącą ekran dźwiękochłonny ograniczający rozprzestrzenianie się hałasu podczas meczów. Elewację tej ściany rozwiązano poprzez zastosowanie dwubarwnych okładzin kamiennych, charakterystycznych dla tradycji regionalnych. Ścianę przecinają rzeźbiarskie „szpary” okien z lekką konstrukcją stalową (ściągi zadaszenia trybun) na pierwszym planie. Pod trybuną, wzdłuż Alei Legionów, zaprojektowano pomieszczenia przeznaczone na cele komercyjne – np. na sklepy ze sprzętem sportowym, gabinety odnowy biologicznej, czy gastronomię. Główne wejście publiczności zaplanowano z placu zaprojektowanego od strony ul. Ściegiennego. Publiczność kierowana jest schodami na poziom I piętra, co pozwoliło na całkowite odizolowanie jej od zawodników, służb RTV i VIP. Do oświetlenia boiska, ze względu na sąsiedztwo domów mieszkalnych, autorzy zamiast wysokich słupów oświetleniowych zaproponowali oprawy umieszczone na wspornikach nad krawędzią zadaszenia widowni. Rozwiązanie to jest bardziej ekonomiczne i mniej ingeruje w otaczają przestrzeń. W pobliżu północno-wschodniego narożnika stadionu znajdują się istniejące budynki hotelu i sali gimnastycznej. Pozostaną one w zasadzie niezmienione. Konstrukcja Stadion ma rzut w kształcie prostokąta z narożnikami ściętymi pod kątem 45 stopni. Dwukondygnacyjna widownia ma jednakową konstrukcję na wszystkich czterech bokach stadionu. Konstrukcję nośną stanowią monolityczne ramy żelbetowe. Na ramach są oparte żelbetowe prefabrykaty trybun, o przekroju odwróconej litery L. Cała widownia jest zadaszona lekką konstrukcją stalową, składającą się z powtarzalnych elementów: stalowych dźwigarów kratowych, przewieszonych wspornikowo 17,5m nad widownią. Każdy z dźwigarów uformowano jako przestrzenną kratownicę o przekroju trójkątnym: składa się ona z pasa dolnego i dwóch pasów górnych, skratowanych w trzech płaszczyznach. Pasy górne nachylono w kierunku zewnętrznym stadionu, dla umożliwienia spływu wody z dachu. Przekrój dźwigara jest największy nad podporą ściskaną (szerokość 2m., wysokość 2.235m. w osiach pasów) i ulega zwężeniu w kierunku jego końców, przy czym, w kierunku podpory rozciąganej, pas dolny zbliża się do pasów górnych, które na tym odcinku pozostają równoległe, podczas gdy na końcu wspornika wszystkie pasy się zbiegają. Wysokość dźwigara na jego końcach zmniejsza się do ok. 30cm w osiach konstrukcyjnych pasów. Dźwigary kratowe zaprojektowano z profili rurowych, spawanych. Zostały one rozmieszczone co 7 m i oparte naprzemiennie: na słupach stalowych co 14m i na belce kratowej, przestrzennej, stanowiącej wymian między słupami. Belkę tę ukształtowano zgodnie z przebiegiem wykresu momentów zginających w belce ciągłej: jej wysokość jest największa nad podporami i w środku przęseł, a więc w miejscu oparcia dźwigarów kratowych zadaszenia, zaś między dźwigarami ulega zmniejszeniu. Stwarza to charakterystyczną, falistą linię, opasującą zadaszenie widowni. W płaszczyźnie zewnętrznej krawędzi stadionu, każdy z dźwigarów ściągnięto dwoma rurowymi słupami stalowymi, sprowadzonymi pionowo do fundamentów. Tak rozmieszczone, tworzą wokół zewnętrznych ścian stadionu rytm pionowy, naprzemiennie co 2 i 5m. Sztywność przestrzenną konstrukcji zadaszenia widowni zapewniają cztery trzony usztywniające – przestrzenne ramy stalowo-żelbetowe, umiejscowione w zewnętrznej części narożników stadionu. Konstrukcję stadionu posadowiono na żelbetowym ruszcie fundamentowym.
0k3LKjqMmWIqTCwZjMjoTWupN2uhXNYGsZgTrtHQPCtkEzzfFguuIWdKr7Zl_44.jpg
0SmSo4Hfz1OsyHZAZlQ09ZWPgKWJacHs5bUVEICSj35THwoEWcNsK0oO7zap_66.jpg
C4JULwk9uyHZlA63HOFhqVKiGLl6aVy1j7GotWNPzLjgxAdcrOJIf2WqdUvE_88.jpg
Projekt ATJ Architekci Sp. z o.o. Zespół: arch. Jacek Kwieciński, arch. Tomasz Kosma Kwieciński współpraca: Ewa Badowska – tech. arch., Anna Zielińska – tech. arch. konstrukcja: dr inż. Piotr Pachowski instalacje sanitarne: mgr inż. Ludwik Czuczwara instalacje elektryczne i teletechniczne: mgr inż. Rafał Małocha projekt zagospodarowania terenu: arch. Zbigniew Grządziela Dane inwestycji Powierzchnia zabudowy stadionu - 21 000 m2 w tym powierzchnia boiska brutto - 10 584 m2 pojemność widowni - 15 550 osób

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera