Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gregers Grams Vei Oslo

 

Czas czytania: ~2 min


3Qj4m29bcSp8nEJOTcykQ3DgJhLTao41FUMqRtKMnkc2AZmVK8hLrsroUtwf_gregers-9.jpg

Projekt zespołu domów jednorodzinnych złożony z pięciu obiektów powstał na przedmieściach Oslo w obszarze, który poddawany jest obecnie dogęszczaniu zabudowy. Stanowi on wzorcowy przykład wzrostu intensywności zabudowy bez szkody dla walorów architektonicznych oraz krajobrazowych otoczenia.

08cXrtLPdSAafT3Cg0pqoSL7TV5zLQlL3VagMfNnuu4GmkX4imVdOaInEUZD_gregers-1.jpg

Zespół domów jednorodzinnych położonych przy ulicy GregersGrams na przedmieściach Oslo zorganizowany jest wokół wspólnego podwórka. Każdy z budynków posiada odmienny plan, przy jednoczesnym zachowaniu tych samych założeń konstrukcyjnych oraz materiałowych dla całego kompleksu. Forma poszczególnych domów została podyktowana przez warunki nasłonecznienia oraz wytyczne przestrzenne, w tym również te wynikające z ukształtowania działki. Dostosowanie parametrów zabudowy do parametrów działki sprawiło, że każdy z domów uzyskał indywidualny charakter.

2n8cjR310GHGEf8XkFA4wki0SjNM00iDPA0giM5RiWzyYDWjZ6j73H6RMQTg_gregers-2.jpg
TeAMeYHlaZkoGuwE3mIDqrxu4YAykLSgfqWhuIBlwxLBCf9MwZR7lPF36qBv_gregers-3.jpg

Przestrzeń wspólna o prostokątnym rzucie położona pomiędzy domami dostępna jest dla wszystkich mieszkańców bezpośrednio z poziomu parteru. Norwescy architekci wykorzystali pochyłość terenu o południowej ekspozycji do stworzenia przydomowych tarasów. Cechują się one intymnym charakterem, pozwalając tym samym czuć się swobodnie użytkownikom. Dodatkowym atutem są wydzielone przestrzenie zagospodarowanego terenu przeznaczone pod ogródki uprawne sąsiadujące z tarasami. Część podziemną inwestycji zajmuje wspólny jednokondygnacyjny parking, o powierzchni wypełniającej całkowitą powierzchnię działki. Płaskie dachy budynków zostały zaprojektowane, jako zielone z wykorzystaniem zieleni ekstensywnej, z dodatkowymi wydzielonymi tarasami.

MyMK9k0BTPDDZ9HjCzzNInQAO6X4q44qIgTiGmCIwSjBE5FboAaQraYeLG4X_gregers-4.jpg
m8MHyCoFJRPcoaOKORubjbXysl3gNeQt7UIwOonf7vODFn5HAtjLkbLZbzSR_gregers-5.jpg

Charakterystycznym elementem zespołu są otwarcia pomiędzy budynkami zapewniające zróżnicowane kadry przestrzeni zarówno prywatnych, jak i półprywatnych. Zwartość zabudowy zapewnia efektywność energetyczną poszczególnych segmentów, jednocześnie dając możliwość efektywnego rozplanowania układu funkcjonalnego domów. Wszystkie z nich zostały ukształtowane według tego samego założenia. Pokój dzienny oraz kuchnia usytuowane zostały na parterze, natomiast piętro zajmują sypialnie. Główny element kompozycyjny wnętrza każdego z domów stanowi centralnie położony, montowany bezpośrednio do sufitu, kominek oddzielający salon od strefy kuchennej. Pomieszczenia pomocnicze oraz techniczne zostały usytuowane pod poziomem terenu.

Uk2wFrfNk6OigKk1QNmUaIpXCpsHxBrtNaa4lpseMtN20Ptwt5pQWoO0kPXm_gregers-6.jpg
xftpQ3bfZK6npgtxSszqbR9RcaZdknEHQQP3yjVNLjBkRO8siyQmR1ieaRE9_gregers-7.jpg

Podstawowym materiałem wykończeniowym elewacji budynków jest ciemna cegła, która wraz z prostotą środków wyrazu architektonicznego, ma przywodzić na myśl trwałość i solidność. Cechy prezentowane przez fasady domów w zamyśle architekta mają bezpośrednio oddziaływać na mieszkańców. Projekt otrzymał wyróżnienie honorowe w konkursie organizowanym przez władze miasta Oslo, jako przykład obiektu starannie wkomponowanego w zastałe otoczenie.


Źródło fotografii: r21.no/


Podepnij swój artykuł

tagi

Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków
Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków

Konkurs 120 Hours – to dowód na to, że młodzi architekci i studenci architektury są żądni wyzwań i l ...

Monopolis – nowe życie fabryki
Monopolis – nowe życie fabryki

Monopolis – to nazwa nowej inwestycji, związanej z rewitalizacją zabytków poprzemysłowych. Kompleks ...

Muzeum Warszawy – zaraz otwarcie
Muzeum Warszawy – zaraz otwarcie

Muzeum Warszawy – to nowa nazwa założonego w 1936 roku Muzeum Historycznego Miasta Stołecznego Warsz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera